2018-02-14 227 浏览
最近香港開左好多由四川成都來既麻辣火鍋店,今次同幾個朋友去食重慶劉一手,聽講國內好多分店,終於都來香港開返間,好鬼鍾意食麻辣火鍋既朋友就約左我地一齊去食。咁呢2 日天氣都涼涼地,最岩食辣野! 火鍋店分2層,我地一上去就見到一大幅牆寫住火鍋既歷史,文言文,言簡意長,好雅緻。 我地點左鴛鴦湯底,有辣有唔辣唔辣既本身想揀龍蝦海鮮鍋,掂知已經賣哂,咁唯有揀豬骨湯鍋。 不過都無令人失望,因為嘆啖湯真係好甜,睇得出落左好多料,栗米真係好好好甜。 配料叫左好幾樣,我最鍾意係: 炸魚皮 : 其實我都好少食炸魚皮,成日覺得佢好乾同好咸,痴住好多粉,但劉一手既炸魚皮比較幼身,非常脆。因為都幾大碟,我地食左好耐,隔左一個小時食都仲係好脆口,唔油膩,一點都不會太咸! 連我本身唔鍾意食都覺得正。 油炸鬼墨魚滑 : 好多地方都有呢個菜式,唔同既係,佢既油炸鬼墨魚滑上台個彈已經係熟的,可以就咁食,唔洗再淥! 油炸鬼本身已炸得香口,無油益味,中間墨魚滑又軟又鮮,口感外脆內軟,又係好好食。 如果來淥一淥,就唔好超過5秒,咁樣可以保持油炸鬼既脆口感覺,中間索左湯汁又可以食到豬骨湯底既鮮味。鵝腸: 比想像中大碟,而且好乾淨

咁呢2 日天氣都涼涼地,最岩食辣野!

我地點左鴛鴦湯底,有辣有唔辣

配料叫左好幾樣,我最鍾意係:

鵝腸: 比想像中大碟,而且好乾淨。 淥一淥就可以撈起,好爽口!

龍蝦沙拉: 我放係辣湯底淥,撈起好似粒辣魚旦。食個時要好小心,好燙咀!咬開入面係流心,有沙律同wasabi味道,好正~

食完例牌全身都係麻辣味! 劉一手既麻辣湯鍋我地點左小辣,香味惹人,小辣來講對我剛好,麻既感覺比較重,食物新鮮、乾淨、精緻,都唔錯! 希望下次可以食到龍蝦海鮮鍋。