2018-10-10 67 浏览
又到中午美食時間!今日搵到美味卷物餐廳,又喺公司附近,實在高興!點餐處旁邊就有電子餐板顯示,種類唔算太多,但大部份都係卷物,可見係餐廳主力,當然要即刻試試佢!而且除左預設卷物組合外,還可以自選食材自行搭配,拼出屬於自己的口味!Veggie Lover認真好味!首先卷上有蒜片,芋片,口感層次同香味已經增加好多。原先我怕紅菜頭既味,好彩芒果超甜,同配上紫蘇葉,夾埋又幾過癮!有陣獨特新爽香味,另外蘆筍爽脆而且甜味十足,加上青瓜絲,成個卷以野菜為主題,配上微辣的蛋黃醬,感覺非常清新又有特色,個人好中意!最後連落下既蒜片芋片都比我地清晒,好好味!Philadelphia Roll係以牛油果、三文魚同cream cheese配撘為主既卷,三文魚同cheese真係永遠最夾,因為大家都係好creamy,融埋一齊,簡直係舌尖上既享受!。同個卷本身各種食材都味道濃郁,加上少少蛋黃醬鰻魚醬已經非常美味,連預先準備好既豉油Wasabi都唔需要用!自選卷物可以自由選擇所有中意既食物,但究竟能唔能夠配合真係要食過先知!我就揀左帶子、蘆荀、乾海草、玉子、腐皮、炸蒜片,配上黑芝麻醬同芥末蛋黃醬,出來效果非常之好,都要

自選卷物可以自由選擇所有中意既食物,但究竟能唔能夠配合真係要食過先知!我就揀左帶子、蘆荀、乾海草、玉子、腐皮、炸蒜片,配上黑芝麻醬同芥末蛋黃醬,出來效果非常之好,都要歸功於食材質素上,帶子鮮甜同蘆筍甜味互相配合!而腐皮味道亦好突出唔會被蓋過,而乾海草、玉子、炸蒜片,除左令味道更豐富之外,口感上層次種類同樣增加,個人比較偏愛呢個卷,因為係自己愛吃既食物組合體!

咁大個飲品櫃,但最後揀左天然水來口和一下濃郁味道,令每一種唔同味卷物都可細心品嘗!

通常食日式食物,如果餐廳有味增湯的話,我都會點的,因為實在太配合!尤其係配上有飯類菜式,更為合適!
午餐