2012-06-08 8858 浏览
今次有幸黎「饭堂」食饭,全因为有两位高我两级o既长辈邀请,想屋企人一齐食餐晚饭聚一聚。「饭堂」个门口唔系好明显,木造o既门口深色唔起眼,楼上所有玻璃又有厚布隔住,冇人讲真系唔知𠮶度有间共两层高o既餐馆。「饭堂」室内都好西化,楼梯设计系一个好例子。 当晚我地人多,被安排到楼上最大间房入面。大房宽敞阔落,有电视睇,冷气又足,重有一个全自动化o既私人洗手间,好舒服。因为长辈们都系酒客,所以主人家一早叫伙计安排酒杯。餐厅所用o既酒杯全部都系方形设计,几独特;不过在场o既红酒粉丝就不甚欣赏,话方形酒杯不及传统弧形酒杯;小肥对酒唔多熟识,何况系酒杯?!所以唔敢比意见。 当晚礼宾式o既招呼已经讲明主人家系常帮衬o既熟客。负责我地间房𠮶位哥哥仔好落力,态度友善诚恳,绝不马虎;连经理Mark哥都好多时亲力亲为,真系好有face!成餐晚饭最令人难忘就系多款小碟,如姨丈所言,如果我地成晚只系食小碟,都已经好满足,同好够惊喜。 皮蛋青瓜:青瓜点醋食,劲酸!用醋黎做皮蛋汁,心谂咪仲唔夹?!不过食落就明白到皮蛋点醋食,效果就系唔会食到咁滞,个配搭亦唔系太差,所以XO仔一个人食左两只皮蛋。 酱萝卜皮:萝卜皮经腌制过
。「饭堂」室内都好西化,楼梯设计系一个好例子。
楼梯
方形酒杯 (红酒客都话唔及弧形好)
当晚礼宾式o既招呼已经讲明主人家系常帮衬o既熟客

皮蛋青瓜:青瓜点醋食,劲酸
 酱萝卜皮:萝卜皮经腌制过,非常爽脆多汁野味。
酱萝卜皮
 雪菜毛豆素鸡:煮得唔会太油,口感好似年糕咁,烟烟韧韧。用雪菜黎调味,斋得黎唔会咁寡,做得算好唔错。

香芧排骨:热辣辣,肉质爽口,排骨又唔会油淋淋,送酒佳品。

惊喜推介之烧云腿:第一眼望落去仲以为系中式饼干,点知入口先知道系云腿
。烧云腿貌似饼干,亦似三文治,做得非常干身,虽然表面唔系好平滑,不过胜在超级薄身轻巧,所以小肥唔系好抗拒,更乐意试食
。云腿薄脆香口,味道香浓,咸中带甜,两种味道好均匀,完全唔会互抢,好精彩!Mark哥话做法好简单,先为云腿涂上蛋浆,加少量生粉,炸完之后再慢烘,咁就得左。
烧云腿
  创意推介之千层脆皮豆腐:师傅张豆腐切成一层层薄片,每层间分别加入咸蛋蓉,苋菜蓉同腿蓉,然后炸成一件件黄金砖;外表看似简单,其实内有干坤,非常有心思
千层脆皮豆腐
黄金皮脆卜卜,好香口,咬落豆腐同时间有多种不同口感同味道,香脆嫩滑松化集于一身,妙极妙极
千层脆皮豆腐
 游水苏眉:据爸爸所讲,蒸苏眉其实唔系好讲技巧,只要条鱼新鲜,好难会出现问题
。当晚条苏眉来自菲律宾,正当我地欣赏紧多款小食时,Mark哥攞左个透明袋黎,证明入面条鱼重游紧水,更指明苏眉要好似𠮶条咁白身先叫靓。
游水苏眉
 滑蛋苏眉碎:Mark哥提议叫厨房帮我地起埋食剩o既苏眉鱼肉,以滑蛋炒制。鱼肉嫩滑依然,滑蛋加添香口,哗,正呀!
滑蛋苏眉碎
 脆皮牛腩:牛腩半肥瘦,轻轻炸过,所以干脆中见腍,配上带甜o既酱汁,成个组合好新颖,平时唔系好食牛腩o既小肥都食左三件,真系唔讲得笑
脆皮牛腩
 杭椒鱼胶:杭椒爽脆,有辣有唔辣。鱼胶口感似花胶,有赵头。

和味粉丝煲:用煲上,够热又唔黐底,粉丝烟韧入味,而且好够干身。

杏汁炖猪肺汤:猪肺汤浓郁香滑,好够火候,完全唔觉有味精,最重要系唔会有杏粉嚡住个口或黐住个喉咙,证明杏汁有隔过渣。猪肺嫩口腍滑,非常白雪雪,洗得好干净,食落口都觉得健康D
猪肺
 柚皮扣鹅掌:大大只鹅掌同柚柀都好够腍滑,芡汁个味亦调得唔错。

翡翠扣津胆:津胆清甜,胜瓜亦冇泥味,两者都煮得够腍。

烟熏鸡:XO本身唔系好钟意烟熏𠮶阵味,所以就算个鸡做得几嫩都唔能够取悦倒我。

围虾鱼汤泡饭:用瓦煲上,一边滚一边分,埋到位都重好够热
。好欣赏哥哥仔帮我地分o既时候,最后𠮶一刻先续碗加入脆卜卜o既饭粒,上枱时重听倒「时时」声。围虾爽甜,鱼汤又够香浓,口感同味道都咁一流
围虾鱼汤泡饭
 香滑芝麻糕:味道清淡,OK滑,小肥嫌佢唔够芝麻味。

流沙奶皇包:如相所见,唔系好够流沙;因为实在太期待,所以特别失望。
流沙奶皇包 - 唔系好够流沙
晚餐以一连串创意小碟作序,成功挑逗食客o既味蕾,充满惊喜
。中段o既汤,以及几碟大𩠌亦不负所望,显示出师傅o既厨艺。可惜,最后平庸o既甜品因不够突出同水准,令晚宴衰收尾

当晚系两位长长辈请客,所以唔好意思问价钱。不过,同桌o既表姐同表姐夫之后自己再黎过,重复叫左好多相同菜式,减左条鱼同鹅掌,埋单都要成一千蚊一位,听到之后我真系愕左然,似乎我地𠮶餐饭冇五位数字都唔落得楼
,听倒都觉得肉痛。
2012-04-25
用餐时段
楼梯
方形酒杯 (红酒客都话唔及弧形好)
烧云腿
脆皮牛腩
围虾鱼汤泡饭
游水苏眉
酱萝卜皮
滑蛋苏眉碎
猪肺
  • 烧云腿,千层脆皮豆腐,滑蛋苏眉碎,脆皮牛腩,杏汁炖猪肺汤,围虾鱼汤泡饭