2010-01-05
試好野, 阿姨們帶領, 轉戰香工. 搞掂哂之彼, 齋好話要行多一陣. 人山人海的香工實在不好受. 我便自行出去找間茶記, 坐坐.一出門口就是奇華, 然而, 奇華餅店旁邊, 另有一個入口. 名字叫奇華小廚. 奇華餅店開的茶餐廳, 咁有意思一定要入黎食個Tea. 看了FL的食評, 才知道這兒不只是一分為二, 是一分為三, 角位, 餅鋪, 前鋪茶記, 後鋪員工飯堂. 我有位朋友曾在食品公司任職, 一樣有free lunch 服務. 相信奇華員工, 應該也是 free lunch 吧. 人, 始終是為食的, 齋妹看到相片時, 怒bea了的一下....(又食野)........係.....我唔甘心入到黎淨飲tea. 叫份茶餐才像話. 於是, 就輕便的, 叫一份吉列扒配沙律.下午茶的吉列扒, 通常都是薄扒. 因為塊扒薄, 所以最重要是唔好炸到乾. 有D茶餐廳, 搞到塊扒變成脆肉餅, 咁就唔好食啦. 呢度雖然塊扒薄薄, 咬落, 除頭尾外, 中間既肉汁依然, 雖只是極普通既扒, 但最重要是有味. 沙律, 是水果沙律, 而且又有椰果. 不是普通茶記的薯仔沙律. 味道因為多水果而覺得特別清甜開胃. 奇華,
奇華, 雖是以整餅為主, 但佢既飲食部, 感覺上都不差. 下次有機會, 食返個lunch, 再試一試真味.