2018-02-14 66 浏览
講開放題,好多人都會諗起旺角依個相信係放題最密集嘅地方,自問自己都算係食遍依區嘅「胃」食人,今日就決定會一會依間係兆萬開嘅八鍋堂。唔駛等亦都唔駛同人迫電梯,依間只要扶手電梯直上三樓就到。由於今日平日,而我同同事都係早收關係,所以我哋早D到的入場價比起繁忙時段抵。 入到去,見到地方都闊落,侍應好快咁帶左我哋坐低,清楚講解左一輪之後,我哋就正式開動啦! 同事負責攞嘢飲,而我就好熟練咁起勢剔啲order紙。選擇方面,主要分兩類(兩疊order紙),一類係傳統嘅日式放題,另一類係火鍋,而火鍋有大部份嘅配料都可以自己係出面近門口嘅食物櫃直接攞到。可能因為早到未算有太多客,啲嘢食落左一陣都好快到。回本首選當然係先食刺身先啦,選擇都好多,我哋分別點左三文魚、甜蝦、虎蝦、北寄貝、赤貝、螺片。。。(不能盡錄),質素方面都ok,特別係甜蝦,我哋encore左三四round。至於壽司方面,一定要試火灸三文魚腩壽司同芥辣八爪魚軍艦,除左因為依兩樣都係本人放題嘅指定食物之外,我覺得依度整出嚟嘅水準都好好,一定要推介一下。前菜食完,轉一轉channel打邊爐。同事想試試新嘢,所以叫左依個四格鍋,分別有四個湯底:沙

前菜食完,轉一轉channel打邊爐。
同事想試試新嘢,所以叫左依個四格鍋,分別有四個湯底:沙嗲、蕃茄、豬骨同海鮮,真正係各有特色,啱哂花心人士或者傾唔掂數嘅人士。

食物櫃放左好多火鍋配料,不過因為放題太多選擇,我哋剩係攞左啲蔬菜就算,火鍋主力集中係牛同海鮮身上,無限供應嘅肥牛對有限嘅胃,我同同事本來都諗住就住就住,好彩佢每碟份量唔多,食起上嚟反而變得輕鬆,好快就俾我哋KO左幾碟,海鮮方面,我哋專攻蟶子、蜆、生蠔同象拔蚌,再配上海鮮湯底,真係冇得輸。

火鍋以外其他嘢食都試左唔少,燒物由其係encore左兩次嘅燒秋葵、翠玉瓜同虎蝦都係放題必食之列。炸物反而就因為個胃嘅quota緣故,只食左蝦天婦羅就收工,始終放題嘅項目選擇太多,只能夠策略性地食自己較鐘意食嘅嘢就算。

完左主菜,都有試吓依度嘅甜品,味道唔錯,雪糕就真係食唔落啦!飽得滯。不過值得一讚嘅係佢地依間餐廳都有啲唔錯嘅飲品選擇,好似果汁先生出嘅支裝馬蹄甘荀,仲有酸梅湯,都係放題消滯之選。今次仲有好多嘢未試,下次有機會會再黎試試。