2023-04-12
今日係尖沙咀附近見完客, 自己一個走到厚福街搵食, 抬頭一看就見到H8有一層為德美壽司, 印象朋友食過讚口不絕, 而且話超有人氣, 經常要等位。見未到下班高峰時間, 就走上去碰碰運氣, 幸好可以順利安排入座。餐廳座位整齊企理, 靠邊位開放式壽司師傅吧。自行scan QR code落單, 另有menu展示多款食物照片, 非常清晰。價錢比一般大型連鎖貴少少, 但款式就多d。Order後食物好快上檯, 單睇賣相都知好足料。無論刺身、壽司上嘅刺身配搭都很有份量。三文魚刺身:五片都為厚切, 味道散發陣陣鮮魚香, 絕對滿足到我呢個三文魚控。大蝦天婦羅吞拿魚茸卷:卷物size比預期大, 壽司醋飯包住了天婦羅蝦同埋青瓜絲, 天婦羅蝦炸皮口感極之香脆鬆化, 入口很有層次感, 很散發陣陣青瓜絲嘅清新。頂層疊上了吞拿魚茸卷、蟹籽、天婦羅脆脆, 滲出吞拿魚魚香, 又兼顧了層次。口感、味道都同樣出色。Order了兩款壽司, 面層嘅刺身都係厚厚的油甘魚壽司: 厚切油甘魚甘香鮮味, 疊上了小小的壽司飯上同時入口, 更能滿足口感。帆立貝壽司: 帆立貝鮮甜肥美, keep到原汁原味, 唔係雪到乾淨淨果種。最後還送上甜品
三文魚刺身:
三文魚刺身
大蝦天婦羅吞拿魚茸卷:
大蝦天婦羅吞拿魚茸卷
Order了兩款壽司, 面層嘅刺身都係厚厚的
最後還送上甜品, 滿足!!