2019-10-05
今日去旺角行街,行完之後佢朋友去咗旺角一間開咗幾個月嘅令和居酒屋度食飯,呢度嘅裝修同氣氛極度日本風情,抬頭一看全是五彩繽紛、美輪美奐嘅日式燈籠。一進店,又有店員會敲響入息鑼鼓歡迎你,好特別。令和居酒屋畀我感覺係食物質素唔錯,價格公道,所以店員話雖然佢哋只係開咗幾個月,但都有唔少嘅回頭客食完會再幫襯。芝士豚肉串:豚肉笑得香香的,裏面夾着一大嚿芝士,芝味濃郁,啱晒鍾意食芝士嘅朋友。鮮冬菇串:冬菇燒得好香,唔乾身,上面灑有木魚碎,味道很香。燒飯糰:燒得好香脆,飯桶至愛雜菌牛油錫紙燒:由於什菌用牛油燒,香噴噴,牛油味勁香,好夠味,份量都唔少。蝦天婦羅:呢個真係整得好好味,又五大隻蝦天婦羅,再加一個秋葵天婦羅,新鮮拿出來,味道真係冇得頂。和牛鍋燒烏冬:呢個烏冬嘅和牛份量算好多,感覺比烏冬更多,而且和牛入口即溶,烏冬又非常彈牙,一食落口就知係真·手打烏冬,個湯底又鮮甜,我連湯都飲埋。加埋溫泉蛋、冬菇、日式魚蛋、海草等配料,成碗烏冬好豐富。日本A5和牛石板燒:我哋叫咗150g, 三個人食每人都食到兩至三塊,石板燒好夠熱,見到和牛在石板上面,感覺好治癒。呢度係有職員幫你燒,佢會問你幾多成熟,然後就會係
鮮冬菇串:冬菇燒得好香,唔乾身,上面灑有木魚碎,味道很香。
燒飯糰:燒得好香脆,飯桶至愛
日本A5和牛石板燒:我哋叫咗150g, 三個人食每人都食到兩至三塊,石板燒好夠熱,見到和牛在石板上面,感覺好治癒。呢度係有職員幫你燒,佢會問你幾多成熟,然後就會係你面前燒埋俾你食,不用自己動手,可以做手殘感覺真好。和牛好有牛味,佢都肥肥地,所以好易入口。配埋三種醬汁,味道更提升一個層次。
今次我哋冇飲到啤酒同燒酒,我地點左兩杯巨峰提子和熱情果乳酸梳打,再加一杯蘋果汁,三杯飲品味道都好好,尤其係乳酸梳打,值得推介俾大家。
咁飽食醉之後埋單都係五百幾蚊年加一,都真係幾抵食呀!