2018-11-15 25 浏览
最近愈來愈多台式飲品過江龍進駐香港市場,而珍煮丹係比較早期入來的。我對珍煮丹較為印象深刻,因為該品牌既字體中,「丹」與「母」係非常相似!我以前一直以為鋪頭名係叫「珍煮母」呢!當日番完PART TIME,而且既然身在集中眾多台式飲品鋪頭既銅鑼灣,我就決定要去慰勞下自己,同同事一齊去左試下珍煮丹!其實一直都想試既,但係我唔太鐘意為一杯飲品要排咁耐隊既風氣,而當日去到時,隊伍人數大約十人左右,我地就毫不猶豫決定要馬上買杯TRY TRY!!!去到COUNTER時,店員服務態度好好,馬上就提醒我地當時如果叫紅茶需要等十多分鐘,令我地有點心理準備。而正當我猶豫買黑糖珍珠鮮奶或是有叫奶茶時,詢問了員工的意見,店員亦不厭其煩地向我地解釋,不過佢都指出青菜蘿蔔各有所愛,所以最終決定都係歸於我手。而最後我決定叫經典既黑糖珍珠鮮奶。我最欣賞珍煮丹既特點係不論冰度或甜度都可以自由選擇!之前試過其他既過江龍鋪頭例如老虎堂,佢地通常都會話鋪頭已經係將味道調較為最好既狀態,唔建議客人調較冰及甜度。但個人唔鍾意飲品過甜,但時下既珍珠奶茶鋪如果係正常甜度,都唔太岩我口味。而今次我叫左半糖,由於本身黑糖珍珠已經會有一定甜

而今次我叫左半糖,由於本身黑糖珍珠已經會有一定甜度,牛奶如果相對低糖,融合一齊果陣就會岩岩好!下次我可能會試試三分糖添!! 珍珠都比較濃既黑糖味,煮得煙煙UNUN,口感不錯。朋友叫無糖烏龍奶茶加珍珠,佢既珍珠好似係冇黑糖味,但已經有D甜味。所以,即使奶茶係無糖,由於有珍珠既點綴,但都唔會覺得太淡而無味。

整體而言,冰度甜度都可以調較為個人口味,呢點係最為出色!