2017-05-05
潮流嘅嘢一吹捧就立即會有排隊出現,位於灣仔嘅呢一間新餐廳,開業不久人流滔滔不絕,最主要嘅原因係因為佢係話來自日本嘅地道滋味。的確呢度嘅裝修十分之可愛,感覺好似日式地道風氣,嗰啲可愛嘅圖畫文字,全部都好吸睛。巧遇今日嚟到灣仔睇餐具,見到呢間雜誌十分之吹捧嘅餐廳,當然要排隊試一試啦!應該有唔少人知道我係沾面嘅超級好愛好者。自從那個第一次在旺角XX台風那真心不會忘掉的快樂沾面午餐之後,我就愛上了這種美食。無論到日本旅遊,還是在香港都會四周尋找美味的沾麵。在香港我最喜歡的就是旺角的那家,未必係因為佢真係最好食,當然也很不錯,而係在這裏的記憶。因此我對沾麵的要求十分之高。這次來到這裏點了豬骨魚介味玉沾麵,聽說這裏的麵是自家製。先講石鍋湯啦真係熱辣辣架,豬骨魚介味道好不錯,篇濃郁但未去到過鹹,相比某一間升級嘅沾面店,湯汁不會過油,面底可以選熱或者凍,我點左凍嘅因為會比較彈牙,可惜嘅係呢一度嘅自家製麵條,麵太滑身,好似掛唔起湯汁咁,麵質唔算彈牙,面嘅味道亦都唔算令人印象深刻。始終食沾麵如果麵質掛唔到湯,成件事就會差了好多。配菜呢有筍同埋叉燒,的確呢兩個配菜十分之美味,尤其係炭火燒過嘅叉燒,更加係入口
這次來到這裏點了
配菜呢有筍同埋叉燒,的確呢兩個配菜十分之美味,尤其係炭火燒過嘅叉燒,更加係入口脂肪融化,油甘嘅感覺
蔥花欠奉,換來嘅係小豆芽菜帶點苦同有少少唔夾。沾麵經常會配襯嘅檸檬角10分細。。。令到麵質冇帶嗰種清新。
溫泉蛋就係傑出之作蛋味香濃而且流心。
呢度有日本直送嘅特色飲品,包括上次好想係瞞着爹思嘅綠茶可樂,今次終於比我試到啦真係好特別大有少少清香嘅綠茶味嘅可樂唔會太甜,十分夠氣,正!
但係如果你問我呢係咪咁值得等半小時呢,我自己就覺得一般般,到底係因為旺角沾面令到我印象咁深刻,定一話係嗰個麵質有點怪嘅關係,如果要我等半個鐘頭,我未必會考慮,未去到一試難忘個種,而係爭少少個種,我會選擇去返當日令我感幸福快樂感覺嘅個間,吃個種掛汁很多彈牙有質感的麵。