2021-05-22 33 浏览
今日去開灣仔個頭做野,經過就順便行吓利東街,之前一直都只係行吓條街,今日偶然發現原來下面仲有basement個層!然後見到一間日式甜品店好似唔錯就決定食個下午茶先😙間舖好多選擇,左邊係pie,右邊係cake,港女有選擇困難症,最後決定兩邊都各一,叫左檸檬忌廉芝士批同紅茶奶油蛋糕🍰間舖有少量座位堂食但我唔想等,所以直接叫外賣,店員好細心問我蛋糕要唔要叉,值得加分💯返到屋企首先食咗紅茶奶油蛋糕,面頭嘅奶油打得好細滑,下面一層層嘅紅茶蛋糕好軟身而且茶味香濃,唔會太甜,成個味道好balanced👍🏻再食檸檬忌廉芝士批,仲係熱辣辣嘅,外皮好鬆脆,但咬落唔會好易散開,入面嘅忌廉芝士唔會好油,再配上略酸嘅檸檬非常清新,$35呢個價錢有呢個質素真心覺得好抵食😋大家下次有機會經過囍帖街都可以去basement試吓呢間性價比高嘅日式甜品店🇯🇵

外卖自取