2020-04-02 134 浏览
大坑附近其實好多野食,而且多小店、Cafe,環境比銅鑼灣一帶更清靜。今次就黎試下印度菜,呢間黃藍撞色嘅印度餐廳真係好搶眼,離遠都已經望到佢。同朋友叫左兩份lunch set,價錢會平過散叫好多,面且包餐湯同埋野飲。是日餐湯係雜豆湯,味道偏咸少少。黎印度餐廳都唔一定要叫咖喱,呢個瑪沙拉醬汁係好多種印度香料混合製成,好香好惹味。但又同咖喱有啲唔同,最重要係幾乎唔辣,啱曬唔食得辣嘅人。而且羊肉完全無騷味。無骨燒雞,呢個又係去印度餐廳經常會食嘅。但有時有啲餐廳會燒得太膿,啲皮都乾、黑埋。不過呢一個就火候啱啱好,雞肉肉質仍然水嫩。我地兩份lunch set都揀左配烤餅(naan),一個蒜茸烤餅,一個芝士烤餅。烤餅偏軟身,調味唔重,所以用黎蘸Masala個醬汁就啱啱好,而且唔會係好脆口、好熱氣個種嘅烤餅。大大塊,成個lunch set食完真係好飽。免費嘅餐飲有汽水/道地紙包飲品,我就加$12蚊upgrade左做芒果乳酪。通常印度餐廳個drink menu都會有乳酪,有啲甚至會係自家製嘅。反正次次我都好鍾意揀乳酪,酸酸甜甜,可以解下飽滯感。總結黎講,呢間印度餐廳環境坐得舒服,揀lunch set會抵

Lamb Masala 瑪沙拉羊肉 lunch set with naan 配烤餅
是日餐湯係雜豆湯,味道偏咸少少。
soup in lunch set

Tandoori Chicken Tikka 無骨燒雞 lunch set

garlic naan 蒜茸烤餅

Mango Lassi 芒果乳酪

總結黎講,呢間印度餐廳環境坐得舒服,揀lunch set會抵食啲,鍾意佢雖然只係細細間舖,空間唔大,但入面裝修好別緻,坐得舒服,而且啲餐具都精緻。小店唔代表求其嘅。
2020-03-28
soup in lunch set