2018-07-09 356 浏览
拉麵不知不覺間已經成為香港人經常食嘅菜式,無他嘅,淨係豬骨湯底已經中了香港人的脾胃。再加上跟隨日本呢10幾年在拉麵上的改進,依家香港拉麵的水準真是可以繼日本之後世界上第二個做得最好的地方。沒有考究呢間位於銅鑼灣的別天神是否由日本引入,但係入邊真係由日本人打理的,而家已經開喺香港開咗有幾間分店。都係主打豬骨湯底拉麵,不過佢仲有多一個選擇就係櫻花蝦拉麵,所以我哋兩個都叫晒。豚骨湯麵湯底味濃而不膩,麵質剛剛軟硬適中,因為呢度係冇得好似某幾間拉麵連鎖店咁,有得自行調敎。所有嘅配料,麵質和湯底都是預設的,但係咁樣仲好唔使諗咁多野。叉燒係五花腩來的,仲有很入味的溏心蛋,爽脆木耳絲,整碗拉麵都是超高水準的到目前為止在香港嘅拉麵入邊只有豚王和霸嗎能給我這樣的感覺。蝦味噌豚骨麵可能係心理作用湯底沒有豚骨湯咁濃(不過我敢肯定係一同湯底只係感覺上錯誤),但我就比較喜歡依個湯底濃度配料有超多櫻花蝦乾,粟米粒同細蔥!呢個組合係最滋味嘅,能夠將麵的味道層次提升兩款拉麵都係非一般咁好食嘅,仲有另一款小龍蝦蟹子沙津都是必食的

豚骨湯麵

到目前為止在香港嘅拉麵入邊只有豚王和霸嗎能給我這樣的感覺。

蝦味噌豚骨麵

蝦味噌湯麵👍🏼