2022-11-15
最近轉左去銅鑼灣返工,發現登龍街呢頭簡直係美食聯合國,超級多選擇!真係可以日日都食唔同既餐廳,星期一至日都幫你解決曬食咩既煩惱,今晚我就黎左V point 既稻埕食晚餐!見到餐牌有啲4人套餐之類,入面包左好多唔同款嘅菜式!不過我地人少少又細食,所以就散叫左幾個精緻既菜式!蟹肉蛋白泡泡脆米湯白色既蛋白波波幾吸睛,打得好鬆軟好似疏乎厘,幾有空氣感!個湯類似南瓜湯,啖啖蟹肉和其他海鮮材料,十分足料和鮮甜!仲有D飯焦脆米夾雜,軟中帶脆,我幾中意個湯。黑松露鮮百合花呢個顛覆咗我對百合花既感覺,由細到大我都唔識百合花,但係佢做出嚟嘅配搭係我哋點咁多樣餸最好食既!佢整到好似薯溶甘,鮮百合花柔合在裡面,仲有好香嘅牛油味同啖啖黑松露味好滿足又飽肚。鐵板香煎一口鵝肝牛小排一口鵝肝牛小排,牛小排煎得肉嫩多汁,而鵝肝好creamy香濃!一口一件很美味,好正!黑糖珍珠奶蓋呢個估唔到沖得好好飲,飲得出係真材實料打出嚟嘅奶蓋,味道香濃之餘非常堅挺!加埋杯底下嘅黑糖珍珠同奶茶一齊飲,又滑又香!氣球小女孩呢杯雞尾酒打卡一流,首先上枱個下會打一個bubble出黎,跟住篤穿佢之後有一陣煙,店員會再放一塊發光(冰?),令到個
蟹肉蛋白泡泡脆米湯
黑松露鮮百合花
鐵板香煎一口鵝肝牛小排
黑糖珍珠奶蓋
氣球小女孩
呢杯雞尾酒打卡一流,首先上枱個下會打一個bubble出黎,跟住篤穿佢之後有一陣煙,店員會再放一塊發光(冰?),令到個效果好吸睛!(相我就唔鋪啦,等你哋有第一視角嘅驚喜)