2022-07-12 431 浏览
東南亞料理研究所話說上次第五波疫情,和朋友很久沒有見面食飯,今次和朋友去研究所😝😝,其實係食東南亞料理既,研究下食咩好,於是我地叫左幾樣野手撕雞萵筍牛油果椰菜沙律呢個沙律既材料十分豐富,份量勉強兩人夠食,咁材料有手撕雞、牛油果🥑、大豆芽,味道來說有點清新既泰式美極 蒸日本魷魚桶(香蔥、蒜蓉、辣椒、芝麻油)呢個蒸魷魚桶幾好食,我和朋友都話呢個魷魚桶蒸得夠腍,味道夠惹味,睇落好簡單又易做,下次我試下整先帆立貝,蟹籽、萵筍柚子醬撈幼檬粉呢個撈檬粉係冷食既帶點溫,咁材料都比較多,撈勻後覺得味道清新,口感唔錯扎肉米纸卷配炸野米、醋潰冬菇、甜酒松露汁呢個米紙卷一碟得四件🥲,似乎唔夠多,不過味道都唔差既,米紙卷內有札肉和炸野米等材料配上松露汁,口感算可以另外我地分別飲龍眼冰和荔枝冰整體來說,我地研究左食左咁多東南亞料理,都係一個比較創新既,帶點新意可以比人帶更多口味衝擊既題外話芽菜平時大家食得多係又長又幼既,咁點解大豆芽(即肥仔芽)又短又粗呢?因為取決於生長環境,大豆芽生長於一間種植房內,沒有陽光下黑暗環境生長,所以生出來係又粗又短,口感和長而幼既芽菜差不多,但更爽脆既,可以做沙律或清炒
東南亞料理研究所

手撕雞萵筍牛油果椰菜沙律

泰式美極 蒸日本魷魚桶
(香蔥、蒜蓉、辣椒、芝麻油)

帆立貝,蟹籽、萵筍柚子醬撈幼檬粉

扎肉米纸卷配炸野米、醋潰冬菇、甜酒松露汁

另外我地分別飲龍眼冰和荔枝冰

題外話