2013-04-29 69 浏览
咁大個人除了在普通茶餐龐食過葡汁四疏和葡國雞外, 都未試過葡國菜, 都有D大鄉里感覺 , 見到團購做優惠, 仲有多款食物類似放題形式 , 一於找埋亞喂食女去試下 .是日星期六下午 , 兩人行完街又餓又倦, 準時六點到場 , 餐廳好寬敞 , 裝修簡潔 , 我們被編坐在大窗附近, 正好看到日落, 感覺舒適 靚女侍應取出點餐紙好有禮貌的給我們解釋 , 仲比議意我們選擇菜式 除了指定食物以每兩人作單位之外, 其他仲有好多款燒烤 , 小食, 沙律等都可以任食 .指定食品 ** 每兩人一份 ** 咖哩蟹煲 ---- 不過不失 , 份量好大煲 , 最正係有豬仔包點咖哩汁食 ( 亞女話好味, 因佢唔食辣, 有點像日式甜咖喱 , 但喜小辣的我就稍淡了 ) 葡國燒乳豬 / 豬手 ( 任選一款 ) 侍應話乳豬比較有油感, 對女仕來說可能比較"漏" , 建議我們選豬手, 果然無介紹錯--- 皮脆肉嫩, 又唔太咸, 好味 , 正~~( 隨豬手來的漿汁 不知是否燒汁, 點左仲漏, 反而點咖哩汁又有另一番風味 ) 心太軟甜品, 不太甜, 但有濃濃的朱古力味, 但 SIZE 方
找埋亞喂食女去試下 .

靚女侍應
取出點餐紙好有禮貌的給我們解釋 , 仲比議意我們選擇菜式

都可以任食 .
指定食品 ** 每兩人一份 **

心太軟甜品, 不太甜, 但有濃濃的朱古力味,
但 SIZE 方面 , 兩個人
才得一客 , 略細一點唔夠喉 , 如果每人有一客就好了

任點任食
除點餐紙外, 近門口長枱上有多款沙律 , 啫哩糖 , 好味餐湯 ( 羅宋湯, 磨茹忌廉湯)
明知要留肚試其他食物 , 但D湯味濃得來又唔覺太重味精, 加上我們本身都喜好飲湯 ,
多過餐飲, 受唔住引誘 , 每人飲了兩碗 , 要小休一刻才再作戰.

落單即製都有多款, 大部份試過都沒特別 ,
比例好味的 燒牛肉串, 燒菠蘿, 馬介休薯茸 .
最後試埋個出名的馬介休炒菜, 和 炒飯 , 濃濃的馬介休好香, 但絕不像蝦醬的勁咸, 正

** 跟侍應說明我們已經飽飽, 純綷只試少少, 要好少好細份量就OK 了, 但上來的
竟嚇我一跳, 所謂的少碟, 足足可裝下兩飯碗有多呢 ........侍應說已是減半份量 , 嘩....
如果一整份咁上來點食呀 ?? 有點浪費
( 如果出面的大XX集團有此份量就好了 , 我們可以兩人ORDER 一份, 慳好多 )

最後侍應問我們點餐飲 , 但實在已裝不下了, 故沒有點飲品就走了, 因有團購優惠 , 都
覺得都幾抵食

2013-03-16