2017-07-11
去開銅鑼灣買野,經過禮頓道見到老字號鋪鳳城酒家,一向想像係飲茶食水餃小菜出名,但見到佢有新菜色,係時興既正宗桑拿石窩,有五層海鮮架。牆上海報介紹得好清楚,每一碟如何烹調及蒸熟既時間,而且價錢都係$398夠兩個人食架。熱推加拿大龍蝦,第一層已見一隻大龍蝦開邊,數下五層架有龍蝦,扇貝,沙巴龍躉,蟶子皇同白貝。期待著既龍蝦,蒸左5分鐘食得,見到好大隻,啖啖肉爽口彈牙,蝦頭多膏,用蒜蓉蒸味道鮮甜,而且剛好熟,肉質夠爽。 食完第一層,店員拿了多隻碟幫我們換,每次吃完一款食物就換碟一次,,又貼心地幫我們放另一樣海鮮,及按枱上面既時間掣,好好既服務。第二碟食蒜蓉蒸粉絲深海元貝,一碟 4 隻,要蒸4分鐘,元貝鮮甜,配上煙韌粉絲索晒帶子鮮甜味,第三樣食蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,蒸 3分鐘,爽口,夠嫩滑,又長又大隻,之後到食沙巴龍躉,切好一小件,鋪得靚靚一條過,唔會腥,肉質夠實在,鮮魚味出,沾上醬油食加少許辣椒,更香,最後到蜆殻類,有白貝,須要蒸 4分鐘,白貝肉厚大粒多汁。埋單每人約$230,食到全海鮮宴喎,座位又舒適,最滿意係呢度既服務,店員細心招呼周到,果然係老字號,欣賞。好滿意呀!
最後到蜆殻類,有白貝,須要蒸 4分鐘,白貝肉厚大粒多汁。