2017-12-05
今日提早同媽媽食聖誕飯,上網搵左段時間,因為唔想都係自助餐/打邊爐/日式放題。最後揀左蒸海鮮,又懶得揀要食咩海鮮,所以揀左黎九重鮮,set好哂續位計唔洗煩咁多。我地6:00前已經到左,所以未有其他客人。我地坐左喺二人對坐座位,好彩早黎可以自己一張枱,晏少少黎就要坐長枱了。佢有幾款塔(set),我地揀左濟州塔,加錢轉埋人參雞。食物同其他款差唔多,係級數有唔同。開頭會放半隻雞同啲米+少量配料。另外就有小食,泡菜+麻醬豆腐,兩人一份(應該)然後就到主角"濟洲塔"。唔洗驚唔知幾時先熟,因為佢有溫度計喺頂,夠95度(大約15分鐘)店員就會黎開蓋,嗰層無哂就會好快黎拎走等你食下一層,幾好服務。老實說,所有海鮮都好鮮甜,完全無雪藏味,所以下面我都省略啲咩好甜… 好鮮等等廢話,總之好味!頂層有泡菜和牛卷,卷埋一啖食泡菜味唔重,因為和牛啲肉味已經夠哂味!然後就蟶子+唔知乜蜆然後到海蝦同元貝花膠魚片串(韓國街邊賣嗰隻魚片)+花尾龍躉+八爪魚+唔知乜貝/蚌開邊沙巴龍蝦應該係花蛤+蟹南非鮑魚+日本南瓜+日本蕃薯到最後就係人蔘雞,食到尾都已經差唔多飽哂。個粥已經有哂上面所有野既精話,所以人蔘味差唔多被掩蓋左,係
開頭會放半隻雞同啲米+少量配料。
另外就有小食,泡菜+麻醬豆腐,兩人一份(應該)
然後就到主角"濟洲塔"。
然後就蟶子+唔知乜蜆
然後到海蝦同元貝
開邊沙巴龍蝦
應該係花蛤+蟹
南非鮑魚+日本南瓜+日本蕃薯
到最後就係人蔘雞,食到尾都已經差唔多飽哂。
個粥已經有哂上面所有野既精話,所以人蔘味差唔多被掩蓋左,係有海鮮味既雞粥!