因为打边炉家族嘅关系,我都有好一段时间无食过火锅,依晚就同朋友去咗「老锅」打边炉🍲,因为见到而家堂食有8折优惠啊。我哋晚上八点半钟去到,见到有好多人食紧。店员第一步系同我哋探热消毒,一坐低仲畀滚水我哋洗啲碗碟,感觉放心好多😊。餐厅有个酱料区供客人自行混酱,茶芥/酱料费每位$20。火锅汤底有四款选择,但朋友只系得一款啱食,所以我唯有舍命陪君子,拣咗老锅秘制麻辣锅(小辣)($158)。汤头以多种香料同药材熬煮,但我眼见系劲多辣椒、花椒同八角等...,心谂大件事了,会唔会辣到食唔到㗎🌶。好彩如佢餐牌所讲,汤底麻辣度偏低,连食开BB辣嘅我都接受到,而且几好味😋。由于唔系太麻太辣,所以食物味道无被盖过。另外,汤底本身仲有埋鸭血同冻豆腐,两样都好索味,而且份量超多!豚牛双拼($238),呢碟仲唔系一石二鸟😂,有特选极本黑毛猪梅肉🐷同安格斯牛小排🐮,两款肉各有6-7片,都几大块,牛肉比较好食。涮锅小羊肉片($98),味道都唔错,🐏羊膻味刚好,大约有8-10卷。全部肉片都解哂冻,唔会冻冰冰。虾丸($48/半份4粒),外表平平无奇,但系食落非常有惊喜。因为虾丸超级无敌弹牙,而且仲食到原粒虾肉🍤。黑白双滑
老锅秘制麻辣锅
豚牛双拼
涮锅小羊肉片
虾丸
黑白双滑
黑白双滑($88),由于虾丸咁高质,所以即刻追加咗份墨鱼滑🦑。蟹籽墨鱼滑比较多地方有得食,而墨汁墨鱼滑就更有噱头,因此嗌咗黑白双滑,两色味道实则一样。墨鱼滑同样好食,但虾丸稍为更胜一筹。
老锅台湾面
老锅台湾面($58),餐厅简直系「畀足面」🤣,估唔到面条有成两大饼,一定能够医饱肚仔。浅绿色𠮶只面条比较粗身,渌完口感都仲好爽;而白色𠮶只就相对幼身同淋,食落有啲似面线。我钟意前者多啲!埋单先发现原来个面可以冻食,早知试下啦。
樱花蜜
饮品方面,我哋试咗杞子杭菊露🌼($28/杯)同樱花蜜🌸($22/杯)。前者比较清香,感觉好似好清热咁。后者意料之外的好好饮,樱花味唔会太人工糖水,饮落好舒服(唔识形容);不过都比较甜,冰块溶紧啲会更正。我直头Encore咗一杯,毕竟食紧辣嘢嘛。
环境方面,冷气非常冻,但正正啱哂打边炉,如果唔系会食到流汗🥵。另外,抽风系统亦算系咁,食完走成身都无咩味。
服务方面,其中有位女店员特别细心👍,佢见我哋个汤底好似越煲越辣,所以就畀咗个兜我哋搬走啲辣椒辣油。
总括嚟讲,食物质素真系几好,难怪咁多朋友推介,其中手打丸最为出色;而我亦对麻辣火锅有所改观,因为估唔到连我都食到😛。定价来说,确系唔平,但适逢而家有八折,都抵咗啲,可以帮衬下。
2020-05-05
老锅秘制麻辣锅