2023-08-17 251 浏览
雖然之前響大陸玩,已經食咗好多串燒,但係串燒係永遠都唔會食得厭嘅~~今日響尖沙咀又搵到一間四川串燒店,反而令我有驚喜!🤩驚喜嘅唔係串燒喎(雖然都好好味),而係一種叫冒菜嘅食物。講起四川菜,就一定要食涼拌,可以自選餸菜:蓮藕、支竹(老細嘅至愛)、雞肉絲、青瓜絲……調味唔錯~配合埋芫茜、芝麻,真係好開胃同香口!!串燒叫咗翠玉瓜、豬頸肉、雞、牛、羊都一定要有~調味唔錯,唔會死鹹~孜然粉真係可以帶出串燒嘅風味!!重頭戲係冒菜(其實即係好似四川車仔麵😂)我哋揀咗腩肉(👍🏻今日mvp)魚腐、午餐肉(唔係淨係可以打邊爐㗎😂)墨魚丸同娃娃菜…店員(唔知係唔係老闆😚😜)招呼非常周到,又細心又熱情😍👍🏻~佢建議主食可以點“土豆粉”,原來係一種好滑,但係又煙煙韌韌,有啲彈牙嘅粗米線~真係非常啱我口味!😍🥳🥰😘雖然已經食到好飽,但係我都忍唔住,成碗玩食曬!我覺得下次出嚟睇演唱會嘅話,一定要嚟食多一次!!
涼拌

串燒

四川冒菜

冒菜(土豆粉)

我覺得下次出嚟睇演唱會嘅話,一定要嚟食多一次!!
2023-08-17
涼拌