2017-02-06
之前有一段時間,蒸氣石鍋好hit我都去食過2次講起都覺自己大鄉里。。。原來而家蒸氣石鍋都有半自助餐而且可以按份量去點菜。。。唔會怕食唔晒!今晚一於同朋友去試下我地今晚食的就係呢個海鮮餐(每位$338)蒸野食之前,每人會送一盅湯我自己揀左姬松茸燉螺肉,湯味好濃郁同埋清甜飲完湯~蒸海鮮開動啦!餐廳好細心有個表會話俾你知每樣海鮮要蒸幾耐,睇住黎蒸就唔會蒸過火啦!首先食左個餐包的呢3樣野:脆皮乳鴿(每人半隻)乳鴿皮唔算好脆,但個味都幾好,肉質都幾鮮嫰生猛龍蝦(每人半邊)隻龍蝦真係好大隻大過部電話!肉質好鮮甜!好彈牙!貝殼盛盆入面有幾款貝殼類海產包括青口、大蜆、花甲我自己最欣賞個花甲十分鮮甜完全唔需要點任何醬汁個餐第2part係自選海鮮4款我地揀左以下4款:美國石蠔石蠔加咗 薑蔥個味好香 而且 蒸得啱啱好入味仲好juicy 好肥美好鮮甜北韓象拔蚌一聽呢個象拔蚌 係來自北韓 就覺得好神秘 象拔蚌好大隻 而且仲好鮮甜肉質好彈牙蘇格蘭蟶子皇呢個聖子王真係好大隻差唔多有成個鍋咁長 蒸完之後都冇縮水 好肥美好 彈牙生猛大元貝另外我哋仲叫咗 生猛 大元貝 佢用咗粉絲托底 元貝蒸後好鮮甜底層嘅粉絲吸曬蒜蓉香味
我地今晚食的就係呢個海鮮餐(每位$338)
首先食左個餐包的呢3樣野:
脆皮乳鴿(每人半隻)
乳鴿皮唔算好脆,但個味都幾好,肉質都幾鮮嫰
生猛龍蝦(每人半邊)
隻龍蝦真係好大隻大過部電話!肉質好鮮甜!好彈牙!
貝殼盛盆
入面有幾款貝殼類海產
我地揀左以下4款:
美國石蠔
北韓象拔蚌
蘇格蘭蟶子皇
生猛大元貝
另外我哋仲叫咗 生猛 大元貝 佢用咗粉絲托底 元貝蒸後好鮮甜底層嘅粉絲吸曬蒜蓉香味 好鮮甜入味好香
馬拉糕
之前嚟食因為馬拉糕 要成盤叫,所以未試過,今次可以叫一人份量我哋就叫咗一件 一齊食個馬拉糕好深色,應該係黑糖馬拉糕 好鬆軟,好甜,食完之後先覺得一件實在太少不過又驚食唔曬 其他嘢 所以小食多滋味啦!
蟲草花清遠雞
蟲草花好香 不過雞件就比較少肉 ,好多件都係淨係得骨,都算入味嘅
手打梅菜豬肉丸
豬肉丸食落有少少似牛丸,亦唔係好覺有梅菜味 有少少 似山竹牛肉
手剁鮮蝦丸
蝦丸都打得幾彈牙 不過個味就濃咗少少 整體嚟講算唔錯
勝瓜件
勝瓜用嚟蒸有少少草青味,個人認為唔太適合蒸嚟食
南瓜件
南瓜件蒸得好林好甜 食完咁多嘢食返啲蔬菜感覺好fresh