2018-09-17 28 浏览
朋友问有没有兴趣试老挝菜,梗系有啦。其他东南亚菜式就食得多,但老挝菜真系从来未试过。上星期就同朋友两个人去咗中环翡翠中心楼上一间老挝菜馆。原来餐厅老板系美女厨房嘅靓仔厨师 Justin,一上去就见到 Justin张靓仔相挂住喺餐厅中间做生招牌。就地理位置上老挝被缅甸,柬埔寨,泰国,越南围在中间,所以菜式亦受呢几个国家影响。我哋先叫个小食拼盘,同烧鸡沙律。原本想要青芒果沙律,但青芒果太受欢迎,所以已经售罄。咁唯有选择鸡肉沙律。沙律里有多款唔同嘅菜,最特别嘅系咸萝卜,萝卜带粉红色,应该系用上心里美萝卜,腌得咸咸的好爽口,配上沙律菜吃,好特别。小食拼盘差不多有5-6款。米纸卷,鱼饼,春卷,越式春卷,仲有一块块好似炸虾片的物体。食落口好香脆,比虾片厚身,较有质感,用来送酒一流。我吃了三四块,差不多全部被我扫清。另外再加个猪颈肉咖哩见球。见球就是饭。猪颈肉爽口好味,但我最钟意的是炸薯块。薯块炸得好香口,沾上香香辣辣的咖哩汁食,滋味一流。另外又叫了荔枝冰同南姜香茅梳打。这里饮品最好就是不会过甜,清清的消暑一流。可惜今日靓仔厨师不在,下次要再过来,希望下次可以见到啦。

可惜今日靓仔厨师不在,下次要再过来,希望下次可以见到啦。