2018-07-14
呢日放工有任務在身,係執行任務前決定黎附近既九龍城覓食,想食好耐無食既泰國菜,但又驚九龍城會食到好貴,所以問過朋友推薦,最終決定試下呢間名字無乜特別(好似間間泰國菜都叫呢個名咁)既「正宗」泰菜。入到去同想像中既泰國餐廳有點出入:港式茶記既格局,中間拼成一張大長台,兩邊仲有卡位添,半信半疑下坐底觀察下附近,似乎食物都幾大碟,再望下餐牌! 圖片好多又寫得清楚,越睇越吸引!兩人掙扎一輪,本來打算叫明爐烏頭,但因為平時都試過,而且又唔想同冬陰公重複有「湯」既菜式,所以決定博下,轉戰「烤馬友魚」!本來對馬友魚呢個名非常陌生,唔講以為係大提琴家馬友友d frd xD 但見到真身後頓時回想起去泰國都見過呢d用鹽包住烤到微焦既烤魚!我諗除左大眼雞外 就係呢條馬友魚了!由於係鹽燒,表皮相當咸,千萬不要玩命去食魚皮(雖然我試左),師傅上菜前已經細心咁將魚皮切好,所以一揭開就食得!第一次食馬友魚,魚肉非常細嫩幼滑,而且基本上無骨,可以用匙羹掃晒d魚肉落黎食,食得乾淨又可以刮埋d魚油,正! 原味唔點醬汁都好味,但點埋酸辣醬食會更鮮更甜!我覺得一人一條都不為過(嗯 但要留肚食其他野)另外大蝦冬蔭公都無令人失望,
馬友魚!
馬友魚!正!
大既炸物拼盤
最後一道菜係掙扎底下胡亂拍板的,因為乜都想試 所以乾脆來個拼盤。注意:呢個係大拼盤,兩個人絕對係食唔晒架!每樣炸物都好好食又唔會好油,當中比較鐘意既係*蝦餅同*雞寶,又係好實實在在既肉底,炸到黃燦燦熱辣辣~炸物總是令人難以抗拒~
椰子控一定唔會錯過椰皇,但椰子沙冰都好想試所以又兩個都叫了⋯椰子沙冰比椰皇出色,因為椰奶味超香 就算d冰溶左都無溝淡到味,奶類飲品又可以解辣,岩晒我呢d又要威又要戴頭盔既人
仲有好多野想試,下次要集齊多d人馬!