餐廳開係Lee Theatre我個人認為一個認証,係銅鑼灣算係幾唔錯既質素先有資格打入呢個地段。 否則, 捱十世租都唔洗有收獲。 上海派招牌羅宋湯 HK$58以加埋一 HK$65 一碗羅宋湯, 就要睇下飲既人夠竟Social Status係有幾高。 係呢個世代, 羅宋湯幾乎被定義為低檔次配搭, 即使係出足料有特色,少量牛腩粒作配, 加入紅菜頭調色及帶黎清新感, 又有幾人食得出。 係時代令佢唔值HK$65。俄式酸凍魚 HK$78作為開胃菜, 的確盡其本份。 不過,坦白講,唔好食。 兩個重點: 1. 酸辣味幾乎同羅宋湯係一樣,撞到正一正,令菜式比初嘗海派俄菜既人的驚喜大減。 2. 有可能係傳統煮法掛, 魚柳柴皮, 無魚味, 坦白講,連配以酸菜都引唔到魚鮮, 餐廳要檢討下食材來貨的品質, 始終食客都唔係傻既!香煎黑毛豬配蘋果汁 . 薯角 HK$288豬胺係全晚最好食既菜式。 厚切,肉嫩爽脆,香煎至有脆皮,包著少少既肉汁, 好食!不過餐廳要諗下, 個玉桂蘋果醬其實係想賦予豬胺另一種咩感覺,想將豬胺既味道提升去一個什麼層次。 坦白講, 個醬成個M記蘋果批咁既味,拖低緊整個豬胺既質素, 減分。 芝

上海派招牌羅宋湯 HK$58
係時代令佢唔值HK$65。

俄式酸凍魚 HK$78

香煎黑毛豬配蘋果汁 . 薯角 HK$288

芝士流心牛肉漢堡 HK$ 108
呢個漢堡,如果比食開普通M記既朋友食,可能都會覺得高質既。 但係, 只要食過稍為貴價既M記, 即係40+ 個d餐, 你就發覺呢個漢堡好渣。
芝士夾心牛漢堡絕對係成貨, 唔係即做既貨。 肉汁流失哂, 芝士流心好少, 好空虛。

整體,一般般,唔會encore.