2014-05-23 3080 浏览
今日同肥媽子喺附做完體檢~就黎呢間好出名的茶樓醫肚出名係因為聽聞呢間酒樓搞宴會搞得好出色~擺設時尚又高貴,所以就黎見識下~!可能係下午茶時段~所以唔洗客位,搭'車立'上二樓~架'車立'好細~好勉強咁企到4,5人,如用輪椅的話,一架輪椅加一個人就滿了,似乎唔係咁擺到大場面~上到一樓又有分左右兩邊~應該係同一間但又有D唔同...我地求其行左一邊搵位算了~入去見地方真係好靚~紫色做主調,水晶燈又大又閃~多數為4人小枱好精緻,放得唔算太迫,有空間感~鬼咁肚餓~一坐底就點野食~菜名似乎係精心諗過~好多都靚都估唔到係乜~担心點左唔知乜野又想試的話唯有撞下~!!我兩個都屬於比較保守,所以都係點傳統食品唔知係咪即蒸的關係,所以上菜好慢先上茶~真係嚇左我地一跳~我地點左壽眉就黎左個'水仙'茶壺,算啦~青青地冇問題之後倒出黎係黑色的~~咩事啊~飲啖就發現係普利...係咪離普左少少?!望左眼肥媽子,以免做成無必要的浪費,佢話算....咁算LA..時菜 - 又老又淋又唔熱,面頭有少許蒜頭碎,唔知係錯放定係刻意~感覺冇咩意義~小龍包 - 皮好硬~又唔熱~冇乜肉汁,失準之作,醋冇薑絲,唔夠專業蘿蔔糕 - 本來太多
今日同肥媽子喺附做完體檢~就黎呢間好出名的茶樓醫肚
上到一樓又有分左右兩邊~應該係同一間但又有D唔同...
多數為4人小枱好精緻,放得唔算太迫,有空間感~
唔知係咪即蒸的關係,所以上菜好慢
蘿蔔糕 - 本來太多食唔晒所以唔諗住點的~但肥媽子又想試下,好味的話就買返D送禮,結果感覺只係食左少少蘿蔔味,勁多粉~零粹的肉粒,感覺似齋蘿糕多D,甜醬部份令人驚異~居然可以倒轉放都唔會流瀉~
炒米粉 - 正直名字唔記得係咩了,印象中係改得几特別,而我地估計唔到係乜野,先決定一試,估計出品應該係米粉先用熱水烚過,再放涼,再加材料快炒,結果一達達~又唔乾又唔爽~一夾起來就一炷咁,用力'鄧'都'鄧'唔開~~真係浪費食材..
北菇鷄粥 -北菇鷄同粥好似唔係咁混熟咁~兩者都沾唔上對方的味道~好清啖!服務員阿姐問我地要唔要胡椒粉,我地話要少少,估唔到阿姐出手闊綽,係咁E就一碗都係, 望一望佢,佢眼尾都唔望我地就行左去...噢...
燕窩蛋白 - 用紙蓋住頂部,上枱時感覺好精緻,食入口的感覺唔係話好滑,總算正常味道~上面的燕窩有一個茶匙咁多~真係令人意外!
總括黎講..算係見識過佢的出品~可見的末枇來相信唔會再見,真心希望佢地他日可以有所進步
2014-01-20