2015-04-03 941 浏览
喺常识,身为教徒嘅我,咁复活节都要守斋半饱过节!今次同屋企人食依间素食小店收敛吓心神,净化吓肠胃!因为农历十五,依间小店真喺超旺场,我都喺门口等咗廿几分钟!但为身体健康,等吓都值得,而且上次食过两次之后,对素食真喺坚有兴趣!今次几个人食,真喺食七咁食!第一样就叫《一品鲍鱼刺身》!无论卖同口感,依个刺身仿真度极高!卖相自己睇,但口感嘅弹牙程度超似!味道都仿到鲍鱼三四成左右!《酥炸云吞仔》 卖相普通唔特别,但香脆可口,好有酥皮味,但食唔到个饀有咩味!《椰汁芋香牛蒡煲》一上枱已经闻到阵阵椰汁味!酱汁杰身!因为太多淀粉质,真喺戒左芋头好耐,所以冇乜点食!但牛蒡片就好有口感,感觉似食紧半肥瘦猪肉咁,都唔错!《黑松露杂菌蛋豆腐》喺我致爱,一上枱都闻到好重黑松露嘅清香,配上杂菇同玉子豆腐,真喺送饭一流!《日式芝麻酱山药》依个日式酱汁做法真喺好特别,喺日式沙律中先可以食到!但配上山药,味道依然一流!其实小弟对中药冇乜认识,唔知咩叫山药!但感觉似食紧马蹄,非常爽口!依个《海鲜菇肉松豆腐》 都好钟意食,值得推介,海鲜菇味香浓,都真喺几好!不过冇 menu 卖相咁靓!最后屋企人叫咗两杯《黑糖姜茶》 驱寒暖胃

一品鲍鱼刺身
椰汁芋香牛蒡煲
日式芝麻酱山药
日式芝麻酱山药
黑糖姜茶
最后屋企人叫咗两杯《黑糖姜茶》 驱寒暖胃!哗,屋企人话饮到用老姜煲,我真喺唔识分辨!最后我自己都饮咗两啖,真喺超辣,但暖和唔刺口!

其实素食喺香港越嚟越流行,而且越嚟越菜创新,有唔少后生仔都开始尝试食素!今次同屋企人食咗,每人夹咗 180蚊左右!
一品鲍鱼刺身
黑糖姜茶