2017-04-18 38 浏览
不知不覺原來山林道變成了火鍋街,短短一條街已經有成十間火鍋店。要在其實火鍋店中凸圍而出,一定要返一兩道殺手鐧。同人鍋則用雞鍋作主打,再配合海鮮任食火鍋作招徠,來個兩劍合璧。餐廳裝修實而不華,雖然只是木枱膠椅,但勝在餐廳地方大,坐都坐得舒服點。先來雞煲,之前已參考過其他食評,話小辣不太辣,所以特意叫中辣,但原來小辣跟中辣的辣度相差頗大,雞煲一上枱已聞到濃濃的辣椒味道,未食已經留口水。雞煲內的雞件其實已預先煮熟,翻熱一下已可食。二人大約有半隻雞分量,雞件滑,麻辣入味,都幾好味,再加入薯粉,薯粉吸盡湯底精華,好辣好刺激。雞煲食完後會換湯底作火鍋,可以選擇花膠雞/ 或龍蝦蕃茄湯底。我鐘意食海鮮,當然選龍蝦蕃茄湯底,有原隻龍蝦!! 龍蝦大小比一隻碟還要大,肉鮮甜。其他比較特別而又可以免費加的海鮮有韓國蠔、松葉蟹鉗。蟹鉗已除去上半部蟹殼,方便進食,又鮮甜。可惜當日無白鱔片,改了做脆肉鯇,不過脆肉鯇都新鮮,入口爽脆。