2022-12-22 69 浏览
《醉藥雞》之前食過佢地兩次外賣都覺得好好食,今次第一次黎到荃灣門市食番次。🐓🍲🐓🍲🐓 。砂鍋雞湯翅配刀削麵 ($68) - 砂鍋雞湯一上枱熱辣辣,啲湯仲滾緊,雞湯鮮甜濃郁,金華火腿絲吊出甘香;雞件鮮甜,碎翅份量充足,配埋有嚼口的刀削麵一齊食好好味,最後個湯飲到都無剩,以後叫外賣我都會揀雞湯😆 。醉肝鮑配藥膳湯底及米線 ($88) - 醉肝鮑有四片鵝肝、一隻鮑魚及一隻溏心醉蛋,所有醉物都夠哂入味,醉鵝肝細膩幼滑,啖啖都有鵝肝的油脂香;(醉鮑魚及溏心醉蛋食評在後)藥膳湯有很多材料,如龍眼、杞子、當歸等,味道偏清淡亦不會太甜。 。醉三寶 ($52) - 醉三寶係我次次都會叫嘅小食,份量又多又好食,分別有醉牛舌、豬肚、薰蹄,所有食材都醉到夠哂入味,好中意佢地個醉汁甜甜地,牛舌又厚又嫩,豬肚和薰蹄爽口。 。醉鮑魚 ($118) - 醉鮑魚爽口彈牙,甘香鮮味。 。加溏心醉蛋 ($10/隻) - 酸溏心蛋中間半熟,蛋白都好嫩滑,淋上少少醉汁一齊食更香甜,唯獨酥蛋加了桂花,食嘅時候會有淡淡清香。
《醉藥雞》
🐓🍲🐓🍲🐓

。醉鮑魚 ($118) - 醉鮑魚爽口彈牙,甘香鮮味。