2019-10-31
不嬲好鍾意食La famille嘅戚風蛋糕,呢日經過海港城店,難得見到D款咁齊,索性買咗4件未食過嘅口味返屋企試下!La famille嘅戚風蛋糕真心好食,入口鬆軟有彈性,精髓在於忌廉,質感輕盈不膩,入口有淡淡嘅奶香,食完成個都唔會覺得漏。柚子戚風蛋糕口感輕柔,同時夾咗少少柚子皮,可以食到柚子嘅清甜,忌廉亦添加柚子味道,味道清新。面頭佐以紅莓、藍莓及越橘裝飾,酸甜有致,值得推薦。一見到日本白桃,我已經毫不猶疑鎖定目標!蛋糕嘅桃味比較清雅,不過面頭鋪上的日本白桃肉超甜,配合香滑嘅忌廉,簡簡單單的配搭已經好好食!Mojito味道嘅蛋糕十分少見,所以立即就引起我嘅注意!蛋糕食落有淡淡檸檬薄荷香氣,味道唔算好濃,不過勝咗味道天然唔人工。面頭用三粒青檸馬卡龍做點綴,加上少少酒香嘅忌廉,好特別嘅一款!宇治抹茶味係四款入面我最鐘意嘅,戚風蛋糕本身都用咗宇治抹茶去整,食到抹茶嘅香濃與回甘,面頭嘅抹茶醬更有點睛作用,香滑又濃郁,與蛋糕一齊食,每一口都散發甘香。