2021-09-12
今晚去朋友屋企睇波,但因為未食晚飯於是去左附近餐廳醫肚,行行吓見到一間幾乾淨既燒臘舖於是入去試吓。一入到餐廳店員就好有禮貌同埋好有笑容咁招呼我哋入座,仲即刻拎餐牌同我哋介紹,一打開餐牌發覺原來都好價廉物美,於是我同朋友就即刻叫嘢食。我就叫咗一個肥叉燒鵝飯,仲有一個例湯一杯餐飲,好快店員已經將個飯送到我面前,個份量仲非常之多,好好彩仲有燒鵝髀,個飯嘅外貌賣相好好,但味道都係一流,依間燒臘舖嘅燒鵝燒得火喉岩岩好,而且又唔會太乾身,燒鵝皮咬落去仲係脆口,而個肥叉燒真係好正,每一塊叉燒都帶有少少肥膏,而家肉質好滑,加上本身既蜜汁真係高質。而我朋友就叫左一個乳豬四寶飯,我都試左少少,個乳豬皮脆肉滑,四寶仲包括左燒鵝,紅腸同咸蛋,佢嘅紅腸都係一個賣點,食落口好有係啲正宗潮州打令鋪既風味,估唔到呢間燒臘舖每一樣都做得好出色。而且個例湯都好好飲,好有老火湯嘅味道,仲想特別介紹呢間燒臘舖嘅檸茶,好有茶味,如果鍾意飲濃味既紅茶真係要試吓,因為唔係周圍都飲到。我哋兩個人食咁多嘢都係一百幾蚊左右,而且店員都好有禮貌,好親切,個個都好有笑容,食到我都覺得好開心。