2009-06-24 5 浏览
嵐山料理位於中央圖書館的馬路旁,是一間街頭小食店。看到餐牌應該是專營日式炸物,因為店內有多款炸物,如圖片中的炸芝士、炸魚柳及炸香蕉。另外亦有炸生蠔、炸大蝦及炸雪糕等等。雖然只是外賣的小食店,但店舖門外有遮擋處,因此可以站着慢慢歎。當中的炸芝士出乎意料咁好味,亦十分抵食,只是20元便有4件芝士加薯條,芝士更有兩種味道,一種是常吃的車打芝士,一種是味道很特別的金文不芝士,想不到包着的炸漿十分薄,又不油膩,真係非常好味。另一推介係芥末魚柳,十分大客,有6-7件伴以薯條,都係16蚊。而且個芥末漿非常好味,不太攻鼻。我問過師傅,佢地話D漿汁全部自創,並非入貨,所以好獨特。最後係炸香蕉,原來係皇帝蕉,非常香軟而且個脆漿超薄,加上自製嘅黑加侖子汁,仲要只係賣10蚊,真係好味到爆!
2009-06-22