2023-01-04
冬天食潮式打冷真係別有一番風味呢間新開嘅潮州菜館仲有埋潮州邊爐食🍲食物嘅設計亦都好有新意有別於一般嘅潮式餐廳裝修非常時尚典雅座位亦都闊落舒適成個用餐環境非常舒服😆🔸蜆仔肉生菜包 $88🔸蘭王蛋蠔餅 $78🔸滷水三拼 $208🔸蠔仔粥 $108餐廳會首先送上一盤爆谷做餐前小菜,相當特別,爆谷炸得好焦脆可口,焦糖味香濃,非常好味😋蜆仔肉生菜包類似大家食開嘅泰式肉碎包生菜,不過佢係用咗蜆仔肉,食落口感更加彈牙,味道好鮮甜,生菜好新鮮爽口,包住蜆肉食好夾好好味🤩蠔餅平時喺打冷店就食得多,不過用蘭王蛋嚟烹調嘅蠔餅就真係第一次食。眾所週知,蘭王蛋係以蛋味濃所聞名,而用蘭王蛋炸嘅蠔餅果然洋溢著香濃嘅蛋味,蠔餅炸得好香脆,蠔仔鮮嫩彈牙,惹味無比滷水三拼我哋就揀咗鵝肉、慢煮鹽香雞同埋豬腩肉。鵝肉肉質好粉嫩,食落唔韌好好軟腍,味道好香甜,點埋蒜蓉白醋汁食就仲正😋慢煮鹽香雞醃得好入味,食落咸度適中,雞肉嫩滑,唔會有好多脂肪,雞皮亦好爽嫩🤩豬腩肉肥瘦好平均,口感好彈牙,浸埋滷水汁食好好味🤪蠔仔粥非常足料,蠔仔大大隻,份量亦都好多。蠔仔食落好鮮甜,而碗粥完美地吸取咗蠔仔嘅鮮味,食落鮮甜無比。加埋蔥花、冬菜粒同埋
呢間新開嘅潮州菜館
🔸蜆仔肉生菜包 $88
🔸蘭王蛋蠔餅 $78
🔸滷水三拼 $208
🔸蠔仔粥 $108
蠔仔粥非常足料,蠔仔大大隻,份量亦都好多。蠔仔食落好鮮甜,而碗粥完美地吸取咗蠔仔嘅鮮味,食落鮮甜無比。加埋蔥花、冬菜粒同埋芫荽等等嘅配料落配粥到就更加惹味🤤