2018-02-27
今日陪男友去灣仔買野,買完後都夜晚 7點幾啦,兩個人都想食下辣野,於是去就近既新泰東南亞餐廳試下啦! 一出升降機就就見到東南亞風的熱帶佈置,燈光亦好有格調,經店員帶位後地方幾寬敞,有足夠既空間坐得好舒服 ! 泰式生蝦,又爽又甜,一食就知新鮮,仲有份質感滑到溜食生蝦最重要的是蒜和辣椒,醬汁香濃之餘又帶少少辣,作為開胃菜非常適合!冬蔭功湯. ,有好重椰汁味,用料足夠,飲落勁有泰國香料味道,好夠地道,份量亦剛好,少辣之餘又帶酸,香料亦落足。越式蝦米紙卷,味道有層次感,個汁酸酸甜甜咁好好味! 而且用料好新鮮,食落夠爽甜同埋清新,值得一提既係呢碟菜好飽肚!蒜蓉炒貴妃苗,好大碟,分量足,蒜蓉夠多,蒜蓉分佈哂每一條貴妃苗度,貴妃苗又新鮮,食落好爽口。男友叫左個泰式凍奶茶,同港式用紅茶沖好唔同,感覺有椰汁味!仲有獨特既泰式茶香添。值得一提既係間餐廳全部都請泰國人,服務態度好好,笑容十足,呢餐食得好滿足!