2021-02-06 30 浏览
曾經係香港人最愛嘅台灣,因為一個疫情,大家好耐都冇得再去。鍾意台灣除左因為機程近,最重要嘅係多嘢食😛佢嘅滷肉飯、香腸、鹽酥雞... 每次去都必點 ,好彩香港都係一個國際化城市,唔同菜式都可以搵得到,就算係一個小社區,都同時存在唔同國家嘅美食。星期五嘅放工,去咗路德圍附近買外賣返屋企,揀咗呢間台式食店,見到個門口個牌寫住抗疫便當$65仲有兩款,經濟又抵食!另外,麵包控當然會試下佢哋嘅紫薯肉鬆多士,再買咗一個炸物拼盤。最欣賞佢嘅多士紫薯有味道得黎唔會好甜,甜配鹹嘅肉鬆,唔會覺得好突兀👍佢嘅抗疫便當雖然只係$65,但係望落好精美,兩個便當都夠三個人食,用紙盒裝溫度夠熱,同時亦都唔會焗到炸物淋曬。鹽酥拼盤啱曬心大心細嘅我四款炸物組成,甜不辣係我最鍾意嘅一樣,口感煙韌,味道又好似魚餅。炸物粉漿唔會好厚,調味適中。雖然晚市禁堂食,但係外賣嘅時候都感受到店員嘅親切熱情同埋禮貌。夜晚好多人都喺度買芋圓做甜品,下次一定會再試❤️
最欣賞佢嘅多士
鹽酥拼盤啱曬心大心細嘅我