2020-03-22
「長洲冰室」係我今次入嚟長洲美食行要食嘅名單排第一🥇,因為要食好嘢,所以之前嘅運動一定唔少得,我哋去咗長洲多個名勝,張保仔洞、長洲東灣、觀音灣,北帝廟等等地方,今日步行已經超過了一萬步了🚶🏼♂️。這甜品店裝修簡約,空間感足,坐得亦舒服自在。心多多嘅我睇到有咁多選擇嘅甜品餐牌,都唔知點算好,睇咗一陣,最後我點咗「椰皇桃膠三色圓燉奶 $55(熱)」,桃膠好滑唔會硬,甜度啱啱好,每一啖都有陣陣嘅椰香,丸子亦都Q彈,最後連椰皇入邊啲肉都刮晒嚟食,這是一道好有誠意嘅甜品,食完很心滿意足🥰。朋友係芒果控,所以佢揀咗「雪糕多芒奶凍$35」,香甜芒果肉配芒果味嘅雪糕及超滑嘅奶凍,絕配😋。雖然只係甜品店,但都感受到老闆對做甜品嘅誠意,店員亦有笑容,處處都感受到小島風情嘅人情味。食完個甜品,補充番返啲電力,我哋計劃喺市中心行吓,睇吓仲有啲乜嘢小食😆及手信買返屋企,晚上已安排食海鮮🦞🦐🦀🐠🐙。