2025-08-06
今日香港天氣好差, 不停下雨, 我哋挑選這間在天后的小菜飯店吃晚飯, 而呢家飯店的招牌菜, 亦都係有我最鍾意嘅煲仔飯同埋冰鎮咕嚕肉, 當然要試下!!~<冰鎮咕嚕肉>冰鎮咕嚕肉做出來的外皮非常香脆, 咬落去肉質亦相當鬆化, 而且酸甜味道調較得剛剛好, 非常好食。<排骨臘腸煲仔飯>排骨的份量非常之多, 鋪滿成煲飯個飯面, 而臘腸亦非常之肥美, 最重要係雖然等咗20分鐘先有得食, 但係佢個煲仔飯嘅飯係非常之軟熟, 而軟熟得來亦帶有焦香嘅飯焦底, 非常驚喜。<酥炸脆皮牛腩>牛腩炸得非常香脆, 咬落去有鹹蛋黃嘅味道, 用鹹蛋黃包住牛腩來炸, 出來嘅效果更加好食, 因為除咗有牛腩嘅牛肉香同奶香, 還帶有鹹蛋黃嘅鹹香味道, 更加有層次。<煎蓮藕餅>蓮藕餅炸得非常香脆, 入口啖啖肉, 用上豬肉同埋蓮藕來一齊炸, 口感更加豐富。<芥蘭炒牛肉>牛肉炒得好香, 而且入口又嫩又滑, 芥蘭有鹹香嘅味道, 雖然是一道比較簡單的傳統菜式,但個人覺得炒得非常有鑊氣, 同樣好食。餐廳所做嘅小菜, 基本上都非常之有鑊氣, 炒得非常出色, 絕對
<冰鎮咕嚕肉>
<排骨臘腸煲仔飯>
<酥炸脆皮牛腩>
<煎蓮藕餅>
<芥蘭炒牛肉>
餐廳所做嘅小菜, 基本上都非常之有鑊氣, 炒得非常出色, 絕對是高級酒樓的水準, 而且佢嘅煲仔飯亦相當好食, 價錢亦都唔貴, 絕對值得推薦!!~