今次人生第二次寫食評,上一次係幾年前,因為經過一個唔好嘅經歷,忍唔住要寫篇食評發洩吓。估唔到今次係完全掉轉,係實在太正啦,忍唔住都要寫篇食評讚吓。諗住同啲酒友去尖沙咀諾士佛台嗰度飲杯嘢,見到呢間新開嘅韓式酒吧,好似幾得意,就上去試吓。估唔到咁驚喜!一上到去,見到成間機舖咁嘅feel,有晒我以前最鍾意打嗰啲跳舞機,又有我最鍾意嘅籃球機,淨係睇到都已經加晒分!重點嚟啦,又鍾意飲酒,又係食肉獸嘅我,一嚟就叫咗個炸豬手。比起一啲德國啤酒場嘅炸豬手,呢隻簡直係有過之而無不及。超級Juicy,個皮又勁危,唔會太死鹹。仲要切好晒,啖啖肉。食起上嚟一啲都唔麻煩。見佢豬手好食,就諗住叫埋炸雞試吓啦,都係非常有水準。味道拍得住出面專做韓式炸雞嘅舖頭。應該係即叫即炸,出到嚟熱辣辣已經加晒分。味道選擇又多,首先食咗佢 Butter X Garlic, 因為太好食,我食咗一舊就已經比同行友人食晒 😂 所以鍾意辣嘅我決定再叫咗個lava 炸雞,同樣出色。同行友人其中一個唔食辣嘅,都食咗兩舊。咁當然我又唔夠食啦,所以叫埋佢個烤五花肉。呢個係我以前讀大學嘅回憶,以前同屋住嘅韓國朋友,整過好多次五花肉俾我食,次次食都覺

咁當然我又唔夠食啦,所以叫埋佢個
烤五花肉。呢個係我以前讀大學嘅回憶,以前同屋住嘅韓國朋友,整過好多次五花肉俾我食,次次食都覺得一碟可以送幾碗飯
。今次喺度食佢個五花肉,完全係韓國人做出嚟嗰種感覺。外面又脆,但係中間仲保持住五花肉嘅肉汁。調味啱啱好。包埋個菜同埋生蒜,正到酒要即刻再叫酒。

咁講到酒,又係另一個highlight!首先佢有韓國嘅生米酒,仲要正宗用碗飲,所以一到步就已經即刻飲咗一支。

咁之後唔使講,嚟到韓國餐廳就梗係每人整返杯燒啤啦。又係冇得輸之作。其實喺香港嘅其他韓國餐廳,唔知點解燒啤又唔係咁常見。

之後同行朋友有兩個叫咗啲其他嘢,一個叫咗
檸檬青瓜燒酒,一個就叫咗
荔枝味嘅刨冰啤酒。我個人唔係特別鍾意甜嘅酒,不過店員同我哋講,可以先食晒啤酒上面嘅刨冰,之後再飲啤酒。我都試咗幾啖,其實都真係好唔錯。非常適合女仔飲。而個檸檬青瓜燒酒,就真係不得了。好飲到我自己之後都嗌咗一杯。好清新,所有嘢都好夾
。燒酒嘅Cocktail其實都唔算好經常見到。所以又係一個驚喜。

到最後,因為可能飲得太多酒,我自己就叫咗個
黑松露芝士炸醬撈麵配煎蛋。唔係講笑,呢個一定係必食。我食過咁多撈麵,呢個真係做得非常非常之好食。我叫完之後,結果同行友人每人叫咗一碟嚟食。真心旨味無窮!

由於旨味實在太勁,結果到最後決定試埋佢個有氣清酒。感覺佢同我第一次試嘅一隻日本有氣清酒非常相似,不過佢呢度呢隻,好似同佢呢度啲嘢食特別夾咁樣。而且酒精度唔算高,又係另一個鍾唔鍾意飲酒嘅人,男男女女都
會愛上嘅有氣清酒。

所以我嘅結論係,每次行到去諾士佛台,與其喺樓下求其搵間嘢飲嘢,不如就直接上去呢間啤啤bear韓國包車,無論食嘢定係飲酒,都真係好有驚喜。
最緊要係咩啊?就係佢呢度啲店員非常有線,仲要個個講廣東話,同樓下嗰個Vibe係完全唔同
2023-08-07