2018-02-13 182 浏览
平時行開銅鑼灣,都會留意到呢間裝修特別,十足中國風既劉一手,可惜一直都未有機會試既火鍋店,最近終於有機會約到朋友一齊烚下烚下。香港既劉一手原來已經係第1068間分店,係內地出哂名!等既時候已經十分期待。正宗重慶火鍋緊係唔會放過叫麻辣鍋,我地叫既駌鴦鍋另一個就叫左椰子滑雞鍋。醬汁配料多到唔識揀,牆身仲貼左配料建議添呢罐麻油獨立包裝,一睇就知製作認真,一開罐陣麻油味出哂黎未打邊爐前先食左個紅糖糍粑,煙煙韌韌,加埋特制糖漿好正,香港唔係到到食到平時打邊爐食肥牛食得多,今次黎到劉一手緊係食佢既招牌菜,夾脆黃牛同老重慶鮮鵝腸。好多人打邊爐食鵝腸,烚到縮哂先食好韌,會怕唔熟。今次就唔同menu教埋你要淥幾多秒,認真體貼團圓鴨血,一啲都唔腥,好彈牙唔會一咬就散薄切薯仔片,都係一般內地火鍋店先會有既做法,貪佢索哂啲辣湯夠辣。重慶小麵,之前去重慶食過一次十分回味,面身本身較幼,煮完好爽口,口感有啲似台灣面。今次得兩個人叫得唔夠多,下次一定叫哂成班人再烚烚下!

醬汁配料多到唔識揀,牆身仲貼左配料建議添

呢罐麻油獨立包裝,一睇就知製作認真,一開罐陣麻油味出哂黎

團圓鴨血,一啲都唔腥,好彈牙唔會一咬就散

今次得兩個人叫得唔夠多,下次一定叫哂成班人再烚烚下!