2016-12-09 84 浏览
同媽媽去完佐敦shopping,天氣凍一凍,好想打邊爐。行入後街中,見到有間食店個名好長好長好長,幾過癮埋去望望有咩食。媽媽見到羊腩煲,雙目發亮,就呢間啦!店內唔算華麗,無咩特別裝修格調,傳統小菜小店模樣,但價錢十分親民。羊腩煲配生菜只是$268。其他火鍋生料價錢亦相宜。我地點了一個羊腩煲,加鳥冬。套餐十分大份,有睇頭,睇到已經流口水。好肚餓又要等水滾,媽媽提議點多個涼瓜蒼魚頂頂肚。蒼魚預先煎香再炆,魚肉保持到嫩滑,表皮有少少脆。涼瓜味甘且濃,味道入哂蒼魚,不錯。羊腩煲終於滾起,香氣撲鼻。羊肉炆到軟滑,十分入味,充斥各式香料的味道,又無蓋過羊肉本身的肉香。另一亮點是冬菇,十分大件厚實,吸收了所有醬汁的精華。呢個羊腩煲十分足料,煲底大而豐富,羊肉食極都有,愈食愈熱,令人完美忘了街外的寒流。熱辣辣的晚上,暖到回家,每人二百。舊區小店,沒有輝煌裝修,但有貼地價格。
羊腩煲配生菜只是$268。
其他火鍋生料價錢亦相宜。

好肚餓又要等水滾,媽媽提議點多個涼瓜蒼魚頂頂肚。

2016-11-24