2017-09-18
小時候住在上水,升小學後搬走了,估唔多年後重踏這寸土地會真係變到。。。人非草木。。。唯有寧願行遠少少都要揾返間有啲港式感覺味道嘅冰室食返個茶餐!一進冰室 佈置 色tone 樓面姐姐都散發著本土舊式冰室味道!餐牌保留住舊式字型,可讀性唔高,因為姐姐係唔會比時間你睇你諗就要決係叫嘜嘢。雖然迫住要好快落單好快上餐好快食好快埋單,但姐姐們都保留著一份人情味,成間餐室都係姐姐們你一句佢一句嘅聲音!蛋治(茶餐可揀蛋治或菠蘿油)呢到啲蛋仲係出緊煙嫁,個包鬆軟好味!牛肉通 (茶餐一定係牛肉通冇得揀)牛肉冇咩肉味但都就淹到好林唔會un,通粉好林冇咩咬口,但個味ok嘅凍奶茶茶餐必飲,有少少茶嘅青澀味,如果唔係行到身水身汗嘅話,熱奶茶應該好飲啲!特別要介紹返呢樽辣椒油令我碗本身覺得一般嘅通粉生色不少!加左少少令成個通粉野味哂!加分!推介愛辣嘅勇士們!
蛋治(茶餐可揀蛋治或菠蘿油)
呢到啲蛋仲係出緊煙嫁,個包鬆軟好味!
牛肉通 (茶餐一定係牛肉通冇得揀)
凍奶茶
特別要介紹返呢樽辣椒油
推介愛辣嘅勇士們!