2004-02-03 10 浏览
尋日晏晝同個朋友行尖沙咀行到餓餓地, 記起未試過"泰式生香" , 就索性o黎呢度試o下. 我地叫o左"辣椒豬肉碎炒飯" 同埋"冬蔭功海鮮湯"辣椒豬肉碎炒飯($26) - 仲以為會有驚喜, 原來都幾普通o既炒飯, 送料有豬肉片, 豆角, 香花菜, 紅辣椒片, 同少少青辣椒粒. 飯炒得有o的濕, o的辣椒完全唔辣, 香花菜亦冇乜香味. 作為一般o既茶餐廳炒飯就唔錯, 但實在無乜特色可言.冬蔭功海鮮湯($38) - 一大煲足夠三個人飲, 可自選辣度(小辣/中辣/大辣), 我地食得辣, 叫o左大辣. 個湯本身好足料, 紅辣椒碎佈滿湯面, 仲有好多青辣椒粒, 香茅同老薑(薑味非常辣!) 湯料有唔少蘑菇同泰式魚蛋, 海鮮料(蝦仔, 青口, 魷魚) 都幾豐富. 湯有好香o既青檸味同香茅味, 雖然係大辣但我地都唔覺得點辣, 酸酸甜甜咁幾好味.埋單64蚊唔算貴, 但食完之後行行o下街無幾耐就覺得好口渴, 要外圍去買o野飲, 睇o黎煲冬蔭功有"師傅" 坐鎮, 功力仲好深厚添! 睇怕以後都唔會再幫襯喇.