平時冬蔭公公無論lunch下午茶定晚飯,都一樣係要攞飛等位,難得今日上黎連城搵食,行埋冬蔭公公睇緊限定優惠個牌,就有位阿姐話埋邊有位,我地即刻決定入去食喇,雖然個零星期前先食完泰國菜, 最多今日唔食冬蔭公試其他野啦 呢度啲座位多但相當之迫,通道都幾窄,剛好足夠一人走過,肥少少都撞到人啲枱,枱面好細,我地兩人枱叫左四樣野加一杯野飲,張枱係滿到我地拎住個碗仔食完啖飯想放低係無位放嫁><``1. 紅咖喱燒豬頸肉配飯~由一隻辣椒至三隻辣椒分別係黃咖喱,紅咖喱及青咖喱,偏重椰汁味略帶甜o既紅咖喱辣味微乎其微,但絕對係既香且濃,配菜有軟腍索汁o既茄子同爽口嘅豆角,最底仲有西蘭花 豬頸肉好薄好薄 , 味道係唔錯 , 不過得幾片仔 , 姑寒左 d 囉2. 薯仔薄餅~ 呢度o既薄餅係即叫即造 , 熱哄哄香噴噴上台 , 美味香脆 ,唔會有太重o既油味 , 薯仔份量相當多 , 帶點咖喱味 , 少少辣我之前叫過芒果味 , 因為 d 芒果會整濕個薄餅, 而且 d 汁好燙口 今次食薯仔呢就好好喇 , 夠乾爽 , 下次可以試下煎蛋薄餅 ~3. 泰式迷你香茅燒春雞~ $ 28 半隻 , 雖然真係細
難得今日上黎連城搵食,行埋冬蔭公公睇緊限定優惠個牌,
就有位阿姐話埋邊有位,我地即刻決定入去食喇,
雖然個零星期前先食完泰國菜, 最多今日唔食冬蔭公試其他野啦

呢度啲座位多但相當之迫,通道都幾窄,剛好足夠一人走過,
張枱係滿到我地拎住個碗仔食完啖飯想放低係無位放嫁><``

1. 紅咖喱燒豬頸肉配飯
~由一隻辣椒至三隻辣椒分別係黃咖喱,紅咖喱及青咖喱,
偏重椰汁味略帶甜o既紅咖喱辣味微乎其微,但絕對係既香且濃,
配菜有軟腍索汁o既茄子同爽口嘅豆角,最底仲有西蘭花
2. 薯仔薄餅
3. 泰式迷你香茅燒春雞
~ $ 28 半隻 , 雖然真係細細隻 , 但都算幾抵啦 , 夠晒兩個人食
燒得好香 , 醬汁均勻 , 配泰式甜辣醬 , 但其實夠晒味唔使點都得
雞軍位夠嫩夠惹味 , 雞胸肉相對就較鞋同無乜味 , 整體係好味o既
如果再重 d 香茅味就更好喇 , 而家個味有 d 似泰式香葉包雞
4. 泰式蒜蓉焗大頭蝦
~ 味道唔算太特別好食 , 就係一般蒜蓉味 , 找不著泰式二字 ,
只係配上好似平時點生蝦刺身o個 d 酸辣汁 , 稍為同泰式扯上關係
大頭蝦肉質較鞋 , 幸鮮味十足 , 由其係蝦頭部份 , 多膏且非常甘香
size 唔算大 , $ 48 係可接受定價 , 未至於係好抵食 ~
5. 青梅梳打
~ 酸甜之餘帶點咸味 , 同我想像中有出入 , 但都不失為清新之作
青梅經醃製 , 入口較軟腍 , 唔似得平時青綠色o個 d 咁爽脆
## 近來冬蔭冬冬開設了第三分店 , 但仍未見顯著加價 ,
今餐食到八成半飽左右 , $ 200 唔使埋單 , 比我想像中抵食 ~
2012-10-09