2019-11-30 22 浏览
今日同一班老友記敘舊,咁敘舊當然要去食餐好嘅,朋友介紹呢一間火鍋係拎個舌尖上的中國美譽,最出色尤其是係個麻辣湯底,成班fd都未食過所以決定去試一次。一坐低即刻點左個鴛鴦湯底,山珍菌湯同埋麻辣湯,辣度適中啱啱好,就算平時唔食得辣嘅人都可以一試,佢哋仲好貼身咁每人送一碗雪耳糖水話係用嚟解辣同解膩。至於個清湯底味道夠濃,而且有好多配料係裡面,啱晒貪小便宜嘅我哋。先試佢哋最出名嘅牛肉,賣相望落夠新鮮一啲唔似放咗落冰櫃好耐,口感唔韌,夠軟熟,比出面好多火鍋店好食得多。試埋個黑毛肚同黃喉,厚度適中,浸埋落啲麻辣湯到入晒味,夠晒爽口。點左個廚師推介嘅桂花蚌,因為本身佢好快會熟,千奇唔好淥咁耐,但menu上會好好提醒埋要淥幾耐,跟住個時間淥,就會食到佢嘅鮮味&夠爽脆!整體:環境、衛生一流,食物夠新鮮,侍應好招呼,半份既份量真係唔多,成班男仔去食可能要嗌一份一份咁😜同場加映:本身我哋約咗喺灣仔食,但係我都擺烏龍上左去銅鑼灣果一間,果個場都好多人,好旺。