餐厅: 添好運點心專門店
资讯:

2015-07-25 1768 浏览
「添好运」算系香港点心界近年相当知名嘅一间,更获「米芝莲」评为一星级食肆,可惜咁多年都未曾去过,今次衬得闲终于约埋朋友一齐去较新嘅奥海城分店试下到底乜料子!虽然之前日日经过旺角分店,不过因为铺头太细每次都放弃去食,今次细铺搬大铺去咗奥海城终于的起心肝去试。奥海城装修又新又靓,相比之前旧铺真系华丽十倍,除咗台凳新束束,而且台同台之间都有一定距离,坐得几舒服。睇起嚟嘅冠冕堂皇下,仍旧保持著平民风格,就系一众待应都Keep著大众食堂时期嘅服务心──「唔会点理你」,你有你举手,我有我同同事继续嬉笑怒骂。基本上举手10次,大概有人理嘅次数只有4次。酥皮焗叉烧包 $19先嚟个铺头推介嘅「酥皮焗叉烧包」,同平时食嘅面包皮包嘅叉烧包口感好唔同,因为用面包皮虽然会令包皮吸收到叉烧香味,但蒸太耐亦会令叉烧味道流失。反而用酥皮焗就可以保持叉烧肉汁鲜嫩。而且松化酥皮配上肉感叉烧,一啖两种口感Mix埋真系正!凤爪排骨饭 $27饮茶必食之一嘅凤爪排骨饭,只用不锈钢而非瓦盅属意料中事,因为即叫即蒸关系,所以饭身相对较硬,而且米香一般,排骨肉汁仲未可以流落饭到,只感受到些少油香。不过要赞下只凤爪,因为唔系长时间蒸著,

酥皮焗叉烧包
酥皮焗叉烧包 $19

凤爪排骨饭
凤爪排骨饭 $27

饮茶必食之一嘅凤爪排骨饭,只用不锈钢而非瓦盅属意料中事,因为即叫即蒸关系,所以饭身相对较硬,而且米香一般,排骨肉汁仲未可以流落饭到,只感受到些少油香。不过要赞下只凤爪,因为唔系长时间蒸著,除个个样「靓仔」之外,骨肉分明唔似出面档会一Pat屎咁,味道仲几好!
古法糯米鸡
古法糯米鸡 $28

另一铺头推介之一,份量几大只,而且入面馅料几多,就算系一个大男人食都绝对会满足。加上鸡件、花生等等都算几新鲜,唔似其他铺头咁会觉得「霉」。
韭王鲜虾肠
韭王鲜虾肠 $26

今餐最失望嘅一样点心,首先,说好的韭王呢?我一啲都见唔到,亦食唔到。其次肠粉皮滑度只属一般,而且都一啲都唔算薄。米香?Sorry, I can't taste it. 最后虾份量偏少,一条只有3只,而且虽然唔「霉」,但绝对唔系最佳鲜度。
香滑马拉糕
香滑马拉糕 $15

虽然我平时唔太钟意蒸包、糕点,但都觉得意外好食,几有蛋香但又唔会太过,仲香滑唔嚡口,揿落去仲有回弹力!
鲜虾烧卖皇
鲜虾烧卖皇 $26

几好食但同肠粉一样,虾嘅鲜量未令我满足。不过虾量方面远胜肠粉,至少我啖啖虾。值得一赞嘅系面头上嘅杞子,虽然蒸完一定唔「靓仔」,但少许清新感令成只烧卖平衡感唔错!
赛螃蟹春卷
赛螃蟹春卷 $24

连我平时唔食春卷嘅都要大赞一下,外面炸到金黄香脆,仲要唔油腻,入面嘅赛螃蟹仲系保持香软白滑,真心推荐!
煎腊味萝卜榚
煎腊味萝卜榚 $15

用上块状嘅萝卜,唔会太粉、太油,而且食得到萝卜嘅香甜味,算系中上水准。
陈皮牛肉球
陈皮牛肉球 $17

大粒、鲜嫩,最可惜嘅系「陈皮」,用咗唔靓嘅陈皮搞到有苦味,而且几重,牛味几乎完全被盖过。
鲜虾菜苖饺
鲜虾菜苖饺 $25

用上菜心苖味道鲜嫩,其实本身几住家Feel,不过相对虾肉,其实口感味道更似猪肉......另外食食下有几强烈嘅胡椒辣味,奇怪感超绝UP!!!
虽然好多人都话待应服务差乜乜乜,的确亲身感受系「无乜服务」,但相对大酒楼$1x茶介,添好运收$3的确系好平。而且食物水准亦算高,又几好坐(P.S.呢餐我坐咗4个钟系到玩手机),整体嚟讲算系无得输。
2015-07-21
酥皮焗叉烧包