2018-07-07 64 浏览
今日嚟試一間開咗兩個月左右嘅冒菜 究竟咩係冒菜呢 相信好多人都唔知 包括我在內期間同餐廳老闆行談 順便解開我心中疑團簡單來說 冒菜即是一人的火鍋吃過以後便恍然大悟點餐形式有啲似車仔麵 湯底有三種選擇分別係麻辣味清湯和雞湯 然後選配料及麵類 最後仲有貼心嘅選擇 走芫茜 走蔥 走芝麻等等一向喜歡食辣嘅我 揀咗麻辣湯底 六款配料配寬粉火紅色嘅湯底配合大量蒜蓉 蔥花 芫茜, 確實重口味剛才都有提及過冒菜等於一人火鍋 細心留意之下確實相似 配料全部都係火鍋的食材 只是欠一個火爐朋友點左八款配料 清湯底配白飯清湯出乎意料有驚喜 這個清湯並不清 超重香料味 混合白飯一起吃可變泡飯再次一提 蔥花 芫茜 生蒜 是湯底嘅重點 有畫龍點睛嘅效果另外叫咗杯烏龍奶茶 甜到自己調教初時以為會有好濃嘅茶味 茶味並不濃 反而清香 奶味淡 和一般港式奶茶是有分別的另外餐廳仲有好多茶葉同茶壺提供選購 喜歡品茶的客人可以選擇下午時段過來 餐廳有各種唔同嘅茶提供 並會推介適合你口味的 及適合當季的 齊來品味人生

期間同餐廳老闆行談 順便解開我心中疑團
簡單來說 冒菜即是一人的火鍋

吃過以後便恍然大悟

點餐形式有啲似車仔麵 湯底有三種選擇分別係麻辣味清湯和雞湯
然後選配料及麵類
最後仲有貼心嘅選擇 走芫茜 走蔥 走芝麻等等

一向喜歡食辣嘅我 揀咗麻辣湯底 六款配料配寬粉
火紅色嘅湯底配合大量蒜蓉 蔥花 芫茜, 確實重口味

朋友點左八款配料 清湯底配白飯

再次一提 蔥花 芫茜 生蒜 是湯底嘅重點 有畫龍點睛嘅效果