2007-06-17
約了朋友在佐敦食午飯,因朋友喜歡食日本,想來想去,還是這間比較好一點。我們叫了南瓜番薯天婦羅、鹽燒三文魚頭、皮燒日本鱸魚壽司、魚壽司、海鮮炒烏冬、鰻魚炒飯和汁燒魷魚筒。南瓜番薯天婦羅- 上次食過,水準唔錯,今次再食,也算幾好;炸得金黃色,食落脆口又唔會太油,雖然不是正宗日本南瓜和番薯,但以價錢來說,都值得一食。鹽燒三文魚頭- 份量偏少,可能條魚都幾細條,每人只有一少件,有點唔抵的感覺;好在味道都燒得唔錯,都可以一試。皮燒日本鱸魚壽司- 這種魚偏韌身,還帶有一點魚味,朋友就好唔鍾意,相信都不是每個人可以接受;但自問自已都唔算喜歡。魚壽司- 這種魚偏淡味,但好有質感,而且夠新鮮。海鮮炒烏冬- 份量都係比較少,海鮮還算新鮮,可惜炒得唔夠入味。鰻魚炒飯- 飯炒得一粒粒金黃色,不會一舊舊,幾好;味道就比較偏咸,可能鹽落得重手了一點;鰻魚就比較少,有點像食蛋炒飯的感覺。汁燒魷魚筒- 今次最失敗的一味,面淋上的醬汁太甜,魷魚煮得太熟,好韌好難食,我們每人食了一件便放棄了。大部份食物都算幾好,可惜份量就真係少d;價錢都唔算貴,可以值得再來的。
皮燒日本鱸魚壽司- 這種魚偏韌身,還帶有一點魚[魚星]味,朋友就好唔鍾意,相信都不是每個人可以接受;但自問自已都唔算喜歡。
魚壽司- 這種魚偏淡味,但好有質感,而且夠新鮮。