2022-11-25 369 浏览
朋友生日,想揾间地啲嘅中菜,大啖菜大啖酒开心放松吹下水嘅地方,于是拣左嚟红伶,佢重开左喺油麻地之后其实都系嚟过一次,之前太多人潮圣一位难求,今次都订早少少,坐低无几耐都已经全场爆满喇。 佢可以扫 QR 落单,亦都可以叫楼面同事写菜,其中一样钟意呢度嘅野就系佢地啲楼面同事,几位都好nice有讲有笑几识搞气氛。今次叫嘅大部都系好常食打冷送酒菜,先嚟左个鹅片,几好食唔会太肥;然后乳鸽肉地差啲,味道都好稳阵;卤水拼盘,拣左墨鱼,大肠同鹅肠,两个肠好食,大肠少膻但我钟意,鹅肠爽口又唔会好碎。椒盐九肚鱼出色,好够镬气入面唔会好水,亦好够味;豆豉鲮鱼油麦菜,唔错,啲菜唔会搞到好腍,仲系爽口,黄金鸡软骨,惊喜,好够镬气好黄金好脆口,食晒成碟就腬左啲啲,但好食最后食埋佢个 潮州反沙芋,佢有两款,一系「传统推沙」一系「红伶焦糖」,咁试下「红伶焦糖」啰,卖相就明显好唔同,无咁多「沙」,佢啲焦糖会结左一大块咬落有啲脆脆地又几得意,无传统果款咁甜,但系就无左本身成口「沙」果种丰富感。

鹅片
乳鸽