2017-06-12 287 浏览
係兩個月之前我已經到秋月居食過晚飯,對其食物念念不望,於是今次約友人去食午飯。雖然係星期六,但人流唔多,我地一點多都可以直接入去。餐廳門口入少少有個水吧,掛滿晒酒杯,牆身又展示左唔少清酒,甚有放假嘅感覺,很relax。由於係星期六,所以無lunch menu,我地都係散叫。第一個要推介嘅一定一定係呢個鐵板比賽冠軍嘅鐵板牛肉飯!!!睇落同pepper lunch嘅樣差唔多,但上台已聞到好香,將牛油同各樣材料撈勻後食,發現D飯粒好彈牙又入味,加上炸蒜粒同紫菜碎,口感同味道都十分豐富!而且牛肉片不會過肥,我地兩個都食到停唔到口。秋月居嘅沙律真係好大大大碟,真係出面食唔到咁大碟,D沙律菜係翠綠色,好爽脆,感覺新鮮,配埋炸軟殻蟹食,飽肚又唔會肥膩。見menu有雞泡魚乾,平時又少食,所以叫左碟,不過估唔到味道都唔錯,雞泡魚乾燒得好脆,咬落'索索'聲,而且味道甘香、甜甜地,配秋月居嘅雞尾酒一流,可惜我地當日只係叫左無酒精飲品。火灸三文魚壽司賣相好吸引,三文魚的份量比我想像中多而且睇落去鮮嫩肥美,配芝士燒完之後食真係好正,入口即溶,芝士同三文魚嘅鮮味徘徊口腔,久久未散。另外,我地仲叫左燒鴨舌同燒墨魚丸

由於係星期六,所以無lunch menu,我地都係散叫。

另外,我地仲叫左燒鴨舌同燒墨魚丸,友人大讚燒鴨舌好juicy,味道唔錯。至於燒墨魚丸都ok,不過不失。

炎糕夏日,我地每人叫左一杯野飲,送下D燒物,傾下計,relax relax

2017-05-28