2005-05-25
21/05/2005因為有朋友由外國回港, 朋友想念九記牛腩0既味道(我又有一排無去), 於是就一齊再去食.當日係星期六, 放0左工朋友就接我一齊去, 依然多人等位, 成條人龍排0左響度. 講真晒住等都幾係野, 但係為0左食久違0既牛腩, 無奈晒住都要等. 好在都唔係等0左好耐(幾個字倒)就有位.一坐落就要爽腩粗(果日無啦啦想食粗麵...), 點知無爽腩, 有d失望... 好, 牛腩都殺... 兩位男孩子朋友食量較大, 一人要0左一碗清湯腩伊同咖哩腩伊. 牛腩依然入味, 湯底依然香濃美味, 真係好正... 我見朋友0既咖哩腩伊都好似幾吸引, 有機會等我都試下.由於我朋友0既咖哩腩伊上0左先, 佢地唔想食0左味濃0既咖哩腩伊後再食味較淡0既清湯腩伊, 所以等清湯腩伊0黎0左, 拿拿聲食埋先食咖哩腩伊. 其時兩碗咖哩腩伊經已略擱涼兼索0左d湯, 變0左唔夠熱又唔夠湯, 有位女士(未知係咪老闆娘呢)即刻奉上免費熱湯底一碗倒返落兩碗咖哩腩伊度, 埋單真係無收到我地錢, 真係抵讚.見到有食評話覺得湯底有味精. 就我當日食到同多年以來0既經驗, 佢呢個湯底我認為係無落味精. 食完覺得有d口渴多數
見到有食評話覺得湯底有味精. 就我當日食到同多年以來0既經驗, 佢呢個湯底我認為係無落味精. 食完覺得有d口渴多數係因為佢個湯底好濃味, 而唔係因為佢有味精而扯乾0左果種口渴.
當日過0左牛腩口癮, 好滿足!(如果有爽腩就更好啦... 可能下次要早d0黎)