2022-12-12 6649 浏览
时隔一年,终于再次encore L'Atelier de Joël Robuchon。L'Atelier转左menu,唔再提供3-course,最少都要从4-course开始拣。牛油同面包篮,一如既往出色。L'Amuse-Bouche, 用咗当季mushroom,鹅肝同西芹制作,鹅肝同西芹味好重,我唔系好中意西芹,所以这个前菜麻麻地。L’Hamachi,当季油甘鱼刺身,食落好肥美,入口即化,油甘鱼做了调味,食落味觉层次好丰富,唔错。La Betterave,红菜头搭配芥菜雪葩,好特别啲搭配,侍应特别交代要两个捞埋一齐食,话分开食都唔好味。两个捞埋一齐食,真系好清爽,唔会食到芥菜D苦味,OK喔。Soup, 汤底有层薄薄啲炖蛋,上面插住当季啲栗子脆片,倒落汤都系捞埋一齐食。汤同炖蛋一齐食,有少少奇怪,好似食更泡饭。Le Black Cod, 银鳕鱼煎得啱啱好,食落好幼滑,同埋黑胡椒source带出银鳕鱼鲜甜,极其好味。La Volaille,第一次在Robuchon食到更大份啲主菜,睇到都O晒嘴。一份有3件鸡肉,每一件都有巴掌更大,鸡肉煎得啱啱好,表皮好焦香,内里爆晒汁。不过份量真系太大啦

面包篮

L'Amuse-Bouche

L’Hamachi

La Betterave

Soup

Le Black Cod

La Volaille,第一次在Robuchon食到更大份啲主菜,睇到都O晒嘴。一份有3件鸡肉,每一件都有巴掌更大,鸡肉煎得啱啱好,表皮好焦香,内里爆晒汁。不过份量真系太大啦,食完好滞,一份比一件鸡肉好足够

La Volaille

Le Framboise, 哩个甜品以respberry为主,食落好清爽,仲有少少酸TIM,中和了之前鸡肉D油腻,啱啱好

Le Framboise

Le Parfum Des Iles, 哩个甜品系全场最佳,之前一直觉得甜品系Robuchon短处,今次这个甜品真系好好食,椰子慕斯,加埋朗姆酒雪葩,再配上热情果cream,分开都好好味,捞埋一齐更加好味,味道不会互相遮盖,仲互相搭配TIM

Le Parfum Des Iles

Petit four同咖啡,由最初啲5件小甜点,到去年啲3件,再到今年啲2件。虽然失望不少,但是5件又真系太多,我觉得maintain返3件会好少少,2件完全唔够喉

Petit four

已经唔记得encore过几多次Robuchon,都系一如既往D好味,值得再encore
2022-12-11
面包篮