2018-10-22 49 浏览
冇諗過今時今日,我同朋友都仲竟然會去樓上咖啡店。點解咁講?因為而家呢個年代嘅中學生,同我嗰個年代,對於「樓上咖啡店」嘅定義應該係唔同。我初中嘅時候,樓上咖啡店所售賣嘅,大多數都唔係咖啡,而係各式各樣花巧飲品,好多時都會五顏六色,而且幾十蚊一杯,俾你叫一兩杯嘢飲就可以坐成日。但而家啲小朋友應該只係知道「精品咖啡」、「single origin」,而錯過咗我哋以前成日都會去玩board game 嘅「Cafe」。今日同一位好耐冇見嘅中學同學上嚟Cafe聚舊,見到餐牌上面嘅飲品,真係令人好懷念以前讀書嘅時光!我哋每人叫咗一個意粉,朋友叫嘅係卡幫尼長通粉,每一啖都creamy,有芝士味,同忌廉balance得唔錯。加埋煙肉鹹香,簡簡單單都幾好食。而我就叫咗煙三文魚忌廉汁天使麵。煙三文魚砌成玫瑰花形狀,賣相討好,食落鮮而香。天使麵比較幼身,而且都好吸收醬汁嘅味道,汁醬掛麵,食落自然Lam lam脷!

冇諗過今時今日,我同朋友都仲竟然會去樓上咖啡店。點解咁講?